Jovanović: “Škole moraju biti usklađene s potrebama tržišta rada”

Obrazovni sustav treba uskladiti s tržištem rada, poruka je koja stiže iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je na početku drugog polugodišta školske godine u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, predstavilo stanje ponude i potražnje na tržištu rada.

Više od 80 posto nezaposlenih mladih su oni koji su završili strukovno obrazovanje, kaže ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ističući kako je bez posla najviše prodavača, uredskih službenika, konobara, fotografa ili frizera, a nedostaje tesara, slastičara, zidara, pekara ili farmaceuta.

U visokom obrazovanju je hiperprodukcija ekonomista i pravnika, a nedostaje matematičara, elektrotehničara, zaposlenih u polju edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti, anglistike ili germanistike.

Studenti se ne smiju školovati za burzu rada, već nakon burze dobiti zaposlenje i to je cilj preporuka Zavoda za zapošljavanje koje će Ministarstvo odaslati u obrazovne institucije, veleučilišta i sveučilišta te županije i gradove koje stipendiraju učenike. “Želimo poručiti da je obrazovanje i stipendiranje bez plana prošlost. Treba imati jasan koncept učenja te stjecati jasne i standardizirane ishode učenja u skladu s potrebama tržišta rada. Škole ne smiju biti mjesta za zbrinjavanje tehnološkog viška već usklađene s potrebama i interesima učenika te potrebama tržišta”, poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

U ovoj godini će uz 100 milijuna eura iz europskih fondova biti izdvojena i sredstva iz proračuna, što će biti oko milijardu kuna za aktivne mjere politike zapošljavanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...