Pustinjski pijesak, kišni Zadar, “poplavili Dubrovnik i Rijeka

Ukoliko ste jutros vašu odjeću na balkonskom sušilu pronašli mokru i žutu, onda znate da je i noćas nad Zadrom kišilo, ali otkud žućkasto-smeđa boja na izvješenim majicama i ručnicima?

U Dalmaciji je nakon dužeg vremena, otkrivaju iz Crometeo tima, zabilježena kiša koja u sebi sadrži pijesak iz pustinjskih područja! Oblaci nose čestice prašine i pijesak zbog snažnih južnih visinskih vjetrova koji pušu s prednje strane ciklone u srednjem Sredozemlju, a vjetar ih s područja Sjeverne Afrike, Egipta, Libije i Maroka, preko juga Italije diže čak na Jadran. Ne samo na obalni dio RH, jer je tzv. ‘prljava kiša’ također pala u BiH.

[pullquote align=”right”]U Dalmaciji je nakon dužeg vremena zabilježena kiša koja u sebi sadrži pijesak iz pustinjskih područja! Oblaci nose čestice prašine i pijesak zbog snažnih južnih visinskih vjetrova koji pušu s prednje strane ciklone iz Sahare na Jadran[/pullquote]Inače, u nedjelju navečer i u noći na ponedjeljak, jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove Dalmacije, Istru i Kvarner s grmljavinom i jačim pljuskovima.

Između 20 i 21 sat nevrijeme se naročito obrušilo na Dubrovnik. Uz vrlo jako jugo s olujnim udarima, padala je obilna kiša, a nastale bujice su preplavile mnoge ulice u strogom centru grada. Tragedija se, piše crometeo.net, izbjegla kada se uslijed obilnih oborina u središtu Dubrovnika, na raskrižju kod robne kuće Minčeta, otvorila rupa nasred križanja cesta, a rupu je prekrila bujica. Vozač je, nesvjestan opasnosti, upao u rupu vozeći se automobilom, no sreća u nesreći je da je prošlo bez ljudskih stradanja.

U jakom južnom strujanju, s prednje strane ciklone Fani, sredinom noći razvio se olujni sustav oblaka i na moru pred Šibenikom, pa je u prvim minutama grad prolazno ostao bez napajanja električnom energijom, a povremeno je padala i tuča.

Kako bilo, rekordno toplo razdoblje u Hrvatskoj, koje je u unutrašnjosti dosezalo i deset-15 stupnjeva iznad uobičajenog prosjeka, a nama uz more debele jakne i kapute ostavilo u ormarima, čini se kako je napokon iza nas. I da se, unatoč ‘sramežljivim’ zrakama sunca, zima ipak ‘vraća doma’. Postupno bi, prognoziraju metereolozi,  ‘proljetna atmosfera’ trebala slabiti i od utorka do četvrtaka posve doseći klimatske prilike primjerene za sredinu siječnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...