Vlada ima tajno rješenje za deficit – poseže u mirovinske uplate?

Vlada je pronašla rješenje za proračunski deficit i danas s tim mjerama u Bruxelles stiže ministar financija Slavko Linić, kako bi ih predstavio Europskoj komisiji. Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić nije htjela otkriti niti precizirati koja su to rješenje konkretno pronašli kako bi se smanjio deficit, samo je rekla da se porezi neće povećavati, a to je potvrdio i SDP-ovac Igor Dragovan.

Na redovitom sastanku Vijeća za ekonomiju i financije (ECOFIN) i službeno bi trebao biti prihvaćen prijedlog Europske komisije o ulasku hrvatske u postupak ispravljanja prekomjernog deficita. Komisija je 10. prosinca objavila preporuke prema kojima bi se hrvatski proračunski deficit sveo ispod 3% do 2016.

HTV neslužbeno doznaje da je slamka spasa pronađena u drugom mirovinskom stupu. Spekulira se o privremenom zamrzavanju ili smanjenju obveznih uplata s 5% na 3%. Novac bi se preusmjerio u državni proračun. Stručnjaci upozoravaju – to je katastrofa.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tvrdi da je problem s proračunskim deficitom posljedica nerada i neučinkovitosti vladajućih. Ovo je posljedica nerada i neučinkovitosti vladajućih. Tu je pitanje investicija, pitanje smanjenja poreza, pitanje davanja vjetra u leđa poduzetnicima. Ništa nisu napravili, radna mjesta se gase, dnevno oko 300. Gdje će oni to skraćivati, gdje će uzimati, to je sada doista veliki problem, rekao je Karamarko.

Kritizirao je najavu da će se povlačiti novac iz javnih poduzeća, upozoravajući da se tako onemogućavaju investicije. Umjesto da s viškom sredstava idu u nekakvu reinvesticiju i proširenje svojih aktivnosti, dobit javnih poduzeća ide direktno u proračun, a proračun je u ovom momentu rupa bez dna, kazao je Karamarko i ponovio da je Kukuriku koaliciji vrijeme da ode s vlasti.

I predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar smatra da povlačenje dobiti javnih poduzeća ne može dati dugoročne rezultate i da je riječ tek o krpanju proračunske rupe.

Drugi mirovinski stup i ovih 57 milijardi akumuliranog novca je privatna imovina i to se doista ne može dirati, a najavu privremenog zamrzavanja drugog mirovinskog stupa mogao bih ocijeniti kao pokušaj izbjegavanja mjera koje su potrebne, ako se ne bi radilo o dugoročnom rješenju drugog mirovinskog stupa, kazao je Lesar.

Porez na nekretnine smatra nepravednim jer bi se oporezivao samo dio imovine, a problem s deficitom riješio bi, među ostalim, povlačenjem dobiti HNB-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...