Ruža Tomašić na tribini o Ocu Domovine u MAS-u

U povodu 118. obljetnice smrti dr. Ante Starčevića, u organizaciji Udruge Hrvatska sloga diljem svijeta, HVIDRA Zadar, Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Zadarske županije, UP SG SOD „Damir Tomljanović Gavran“ Zadar, URV „Bojna Kralj Tomislav“ Zadar, Udruge žena u Domovinskom ratu – Zadar i HSP dr. Ante Starčević, najavljuje se bogat program, koji će se na području grada Zadra danas održavati na više lokacija.

Prigodno događanje započinje u 10 sati, na križanju ulica dr. Franje Tuđmana i dr. Ante Starčevića, u blizini autobusnog kolodvora, gdje će gradski i županijski dužnosnici već tradicionalno kod spomenika Oca Domovine zapaliti svijeću i položiti vijenac.

[pullquote align=”left”]Prigodno događanje započinje u 10 sati, na križanju ulica dr. Franje Tuđmana i dr. Ante Starčevića, u blizini autobusnog kolodvora, gdje će gradski i županijski dužnosnici već tradicionalno kod spomenika Oca Domovine zapaliti svijeću i položiti vijenac[/pullquote]U suradnji sa Narodnim muzejom Zadar u 13 sati,  u Kneževoj palači  održati će se svečano otvaranje izložbe slika na temu lika i djela dr. Ante Starčevića, koju će posjetitelji imati prilike razgledavati narednih nekoliko dana. U sklopu spomenutog prograna spomenimo i prigodnu filatelističku i numizmatičku izložbu, koja je obilježena likom dr. Ante Starčevića.

Središnji događaj predstavlja tribina na temu „dr. Ante Starčević – jučer, danas, sutra” koja se u 18 sati priređuje u Muzeju antičkog stakla. Dolaze stručnjaci iz cijele Hrvatske, koji su se u svojem dosadašnjem znanstvenom radnom vijeku bavili likom i djelom Ante Starčevića. Gostujući predavači su tako dr.sc. Tado Oršulić, sa Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, dr. sc. Marin Sopta, sa Sveučilišta u Zagrebu – Hrvatski studiji i Ivan Tepeš, prof., Centar za kulturu i informacije u Zagrebu. Tribina koja bi trebala pokrenuti raspravu o značenju dr. Ante Starčevića i njegovih ideja “Jučer – Danas – Sutra”, završava prigodnim domjenkom i neformalnim druženjem posjetitelja.

[pullquote align=”right”]Središnji događaj predstavlja tribina na temu „dr. Ante Starčević – jučer, danas, sutra” koja se u 18 sati priređuje u Muzeju antičkog stakla[/pullquote]Tim povodom u Donatovu gradu će kao posebni gosti nazočiti europarlamentarka i Predsjednica HSP AS Ruža Tomašić, kao i Pero Čorić, Glavni tajnik HSP AS.

Ante Starčević (Žitnik, Gospić, 23. svibnja 1823. – Zagreb, 28. veljače 1896.), bio je hrvatski političar, publicist i književnik. Pored političkih aktivnosti bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, drama, političkom satirom (Pisma Magjarolacah) i prevoditeljstvom. Još za života nazvan je Ocem Domovine- kao politički vođa i glavni ideolog hrvatskog nacionalizma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...