U Zemunik stižu piloti iz Omana, Libijci blizu dolaska

Lako je moguće i skoro da je to sigurna stvar, kako će se na vojnom aerodromu Zemunik u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu običavati budući borbeni piloti iz Omana. Kako piše Slobodna Dalmacija, iz Ministarstva obrane su potvrdili kako je vojno izaslanstvo Omana nedavno, upravo tim povodom, posjetilo HRZ i Glavni stožer Oružanih snaga.

Izaslanstvo omanskog zrakoplovstva u veljači je posjetilo Ministarstvo obrane, Glavni stožer i HRZ i PZO, te se tom prigodom upoznalo sa sposobnostima i mogućnosti školovanja u Hrvatskoj, odnosno u HRZ-u i PZO-u. Riječ je o temeljnoj obuci pilota aviona. Tek nakon zaključenja pregovora koji su u tijeku i potpisivanja ugovora bit će poznati i detalji vezani uz broj pilota, sate i vrstu naleta, te cijenu obuke, a ovo je jednokratni ugovor s otvorenom mogućnošću za nastavak suradnje, kazali su iz MORH-a.

Oman je, navodno, zainteresiran za obučavanje svojih pilota na hrvatskim trenažnim zrakoplovima švicarske proizvodnje PC-9 pilatus.

Inače, sultanat Oman u velikom je zamahu izgradnje svoga ratnog zrakoplovstva na koje troši goleme svote novca. Prošle godine je s britanskom korporacijom “BAE systems” sklopljen ugovor vrijedan 2.5 milijardi funti o kupnji 12 borbenih lovaca eurofighter, tranche 3, i osam trenažnih zrakoplova hawk.

[pullquote align=”left”]Dolazak stranih pilota velika je prilika za pilotsku školu u Zemuniku, koja već dugo ima više nastavnika nego kadeta. Prošle godine na Zemuniku su bila samo tri kadeta koja su zadovoljila uvjete za vojnog pilota u odnosu na 10-ak instruktora[/pullquote]U školovanju omanskih pilota u MORH-u zasigurno, ističe Denis Krnić, vide šansu za “reanimaciju” Zemunika, ali i dugoročan put prema obuci stranih vojnih pilota, posebno onih iz “afričkoga korpusa”. Dolazak stranih pilota velika je prilika za pilotsku školu u Zemuniku, koja već dugo ima više nastavnika nego kadeta. Prošle godine na Zemuniku su bila samo tri kadeta koja su zadovoljila uvjete za vojnog pilota u odnosu na 10-ak instruktora.

Prošle godine također su interes za obuku pokazali i Libijci koji su i obišli Zemunik. Visoko državno i vojno izaslanstvo Libije koje su predvodili generali Ahmed H. Aaltagouri i Abdulla G. Marwan posjetili su 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a i PZO-a. Iznoseći dojmove general Aaltagouri je rekao kako njihov posjet Zemuniku ima i osobnu dimenziju budući da je zajedno s generalom Marwanom, 1970. baš tu završio selekcijsko letenje na avionu ZLIN-a.

Puni smo lijepih dojmova o bazi u Zemuniku. Nadamo se kako je ovo početak naše daljnje suradnje, posebno na području školovanja. Oduševljeni smo nastupom vaše akrobatske grupe i pilotima „Krila Oluje“ i rado bi ih ugostiti u Libiji, istaknuo je tada „tandem“ generala.

Naročito zanimljivo je da su obojica generala odlično govorila hrvatski jezik, a supruga generala Marwana je Slavonka pa i njihovi unuci također komuniciraju na hrvatskom jeziku. Posjet Zemuniku iskoristili su za upoznavanje zrakoplovne baze i sustava školovanja hrvatskih vojnih pilota. Libija, nije nikakva tajna, žarko želi obnoviti vojno-tehničku suradnju s Hrvatskom, napose što se tiče aero-kadra. Libijsko ratno zrakoplovstvo u fazi početne letačke obuke koristi oldtimere jugoslavenske proizvodnje Galeb G-2…

Da neće biti jezičnih barijera, makar što se tiče struke, posve razumljiva je stvar. Dobar dio njih slovi kao “djeca Zemunika”, s obzirom da su sedamdesetih i osamdesetih godina, osim Libijaca, obuku kod Zadra polazili i Sudanci, Alžirci, Zambijci, Burmanci, Etiopljani, pa čak i Palestinci, a za boravak Omanaca, a možda i Libijaca, trebat će, podsjeća SD, islamska bogomolja bez minareta, odnosno mesdžid kakva je slična u sklopu baze bila jedna improvizirana prostorija uređena za klanjanje i molitvu libijskih pilota.

Baza u Zemuniku prepoznata je kod NATO-a i partnerskih zemalja kao postrojba visokih potencijala u raznim obučnim aktivnostima, u redu kojih je svakako najprepoznatljivija multinacionalna obuka helikopterskih posada…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...