“Bila Hrvatska” preko Zadra povezuje Ukrajinu i RH

Nije baš sve u Ukrajini, kako možda imamo dojam prateći medijska izvješća, obilježeno samo temama vezanim uz događanja oko Krima. Ima i daleko ljepših priča, a jedna je usko povezana uz- Zadar. Nakon dvije godine aktivnosti grupe umjetnika iz Zadra u suradnji s nekolicinom ukrajinskih kolega, kao i pokretanja zadarske uduge HORUS kao nositelja projekta Bila Hrvatska, u petak se u Muzeju Idea u Lavovu u Ukrajini priredila osnivačka skupština neprofitne organizacije – Bila Hrvatska.

Na skupštini je glasalo 18 osoba. Jednoglasno je usvojen statut i predstavnici u tijelima Udruge, a donesena je u odluka o djelovanju u 14 sekcija. Također je dogovoren rad Hrvatskog kulturno informativnog centra u sklopu Muzeja Idea.

[pullquote align=”left”]Naglasak je bio na potrebi osnivanja centra koji će građanima pružati informacije o našoj zemlji, jer diplomatska i konzularna predstavništva RH ne postoje u zapadnoj Ukrajini, kazuje Marin Lerga, koji je na prvoj sjednici udruge izabran za predsjednika[/pullquote]- Naglasak je bio na potrebi osnivanja centra koji će građanima pružati informacije o našoj zemlji, jer diplomatska i konzularna predstavništva RH ne postoje u zapadnoj Ukrajini, kazuje Marin Lerga, koji je na prvoj sjednici udruge izabran za predsjednika.

Potpredsjednici su Olga Trachuk i Sergiy Petlyuk, Nadzorni odbor čine Ljudmila Vasylyeva, Jevgenij Pascenko i Oles Dzindra. Počasni predsjednik je akademik Stepan Pavlyuk, tajnica -Kristina Bezpalkiv, blagajnik -Oleh Pankiv.

U odnosima s javnošću zaduženi su: Ukrajina- Olga Trachuk i Kristina Bezpalkiv, Hrvatska- Boris Zubčić, Aleksandar Bonačić i Ana Marušić.

 

Imenovani su i voditelji Sekcija:

Slikarstvo – Sergiy Savchenko
Sakralna umjetnost – Volodimir Oleschuk
Fotografija – Aleksandar Bonacic
Skulptura – Taras Benyah
Suvremena umjetnost – Sergiy Petlyuk
Dizajn – Marin Lerga
Grafika – Mislav Hollos
Kazalište – Oleksiy Khoroshko
Glazba – Uliana Horbacevska
Povijest i arheologija – Mihailo Filipchuk
Etnologija – Jevgenij Pascenko
Lingvistika – Ljudmila Vasylyeva
Umjetnicko staklarstvo – Oles Dzindra i
Turizam – Maryana Hrabar.

 

Bila Hrvatska

Hrvatska i Ukrajina imaju mnogo dodirnih točaka, i povijesnih i aktualnih, i jezičnih i prijateljskih, da se ne priča o onima snažnim kulturološkim kada nam, i jednima i drugima, privredna suradnja, i gospodarstvo općenito, posljednjih godina naročito, nisu na žalost baš za pohvalu i neka jača strana.

Hrvati su od 2. do 12. stoljeća živjeli na području zapadne Ukrajine, a tijekom migracija su se nastanili i na našoj obali. Znanstvenici s Instituta za arheologiju Sveučilišta u Lavovu “Ivan Franko“ navode da je u tom razdoblju bilo oko 512 gradova i naselja Bilih Hrvata, te su činili državu “Bila Hrvatska“. Dosadašnja istraživanja u Lavovu ukazuju da su Hrvati u našoj zemlji i ukrajinski Bijeli Hrvati (“Bili Horvaty“) isti narod, pojasnili su iz udruge novinarima, slažući se da se u našoj zemlji o ovim činjenicama vrlo malo zna.

Bili Hrvati nastanjeni su, upoznavaju nas, oko grada Lavova u Ukrajini, na području koje se proteže do Krakówa u Poljskoj te obuhvaća i rubne dijelove Mađarske, Češke, Slovačke i Rumunjske, a trojica je Zadrana prije nekoliko su mjeseci došla na ideju da se povežu ukrajinske Bijela Hrvatska i Dalmacija.

[pullquote align=”right”]Hrvatska i Ukrajina imaju mnogo dodirnih točaka, i povijesnih i aktualnih, i jezičnih i prijateljskih, da se ne priča o onima snažnim kulturološkim kada nam, i jednima i drugima, privredna suradnja, i gospodarstvo općenito, nisu na žalost neka jača strana[/pullquote]Osnivanje udruge u Lavovu je u programu projekta Bila Hrvatska za 2014. Udruga će djelovati samostalno, ali u bliskoj suradnji s partnerskim organizacijama. Zbog brojnih aktivnosti u Ukrajini, osnivanje organizacije je postalo nepohodno za organiziran rad. Centar će djelovati u sklopu partnerskih organizacija Muzeja Idea, Instituta za etnologiju, Instituta za arheologiju Sveučilista Ivan Franko, dok će u objektu Instituta za etnologiju biti operativni prostor centra.

U sklopu Muzeja Idea bit će smjesten i informativni centar. Usput, zbog udaljenosti službenih diplomatskih predstavništava Udruga će pružat i službene informacije o RH.

Kulturni centar kao i kompletna organizacija bit će usmjereni na promicanje suradnje između Ukrajine i Hrvatske kroz razvoj umjetnosti i kulture, znanosti i na ostalim područjima. Kao jedan od prvih programa Kulturnog centra najavljeno je djelovanje besplatne škole hrvatskog jezika koji ce voditi Ljudmila Vasylyeva s Katedre slavistike Sveučilista „Ivan Franko”, inače prof. hrvatskog jezika.

Djelovanje Udruge je organizirano kroz sekcije, a na startu će se djelovati u 12 sekcija – slikarstvo, sakralna umjetnost, fotografija, video, suvremena umjetnost, skulptura, dizajn, grafika, teatar, glazba, arheologija, etnologija i lingvistika.

Pokrovitelji i partneri projekta su: HORUS- Ukrajinsko-hrvatska suradnja, Muzeji Idei, Grad Zadar, Zadarska županija, Institut za arheologiju sveučilišta „Ivan Franko”, Institut za etnologiju, Katedra Ukrajinistike Filozofskog fakulteta Zagreb i Zračna luka Zadar.

[pullquote align=”left”]Međunarodni projekt koji spada u pozitivan kontekst susreta dvaju bliskih slavenskih naroda, zaslužan je za dragocjenu izložbu fotografija[/pullquote]U sklopu projekta “Bila Hrvatska” ove se godine planira organizirati likovna kolonija na otoku Žirju, Slivnici i Vinjercu, kao i sakralna kolonija u Zadru, koja će oživiti tehniku sakralnog slikarstva. U Lavovu će se održati Dani hrvatske kuhinje, izložba hrvatskih umjetnika u Nacionalnoj galeriji, te Muzeju ideja. Zadrani u Lavov žele dovesti prvi zadarski dugometražni film “Mali div”, saljsku Tovareću mužiku i Kazalište lutaka.

Međunarodni projekt koji spada u pozitivan kontekst susreta dvaju bliskih slavenskih naroda, zaslužan je za dragocjenu izložbu fotografija koja se u siječnju otvorila u Kovačkoj ulici, u galerijskom prostoru udruge ‘ZadArt’.

Posjetiteljima i ljubiteljima lijepoga, makar su prevladavajući tamniji motivi uradaka, ponuđeni su tada na razgledavanje radovi Aleksandra Bonačića i Borisa Zubčića pod naslovom ‘Lavov 2013′, nastali prilikom boravka tandema autora u gradu Lavovu, u Galiciji, zapadnoj Ukrajini, i predstavljaju tek jednu razinu ekspresije samim urbanim tkivom spomenutoga lokaliteta.

Izložba je ‘plod’ internacionalno uspješnog dijela suradnje Ukrajine i Hrvatske koji je započeo u ljeto 2013e i do sada je rezultirao znanstvenim susretima, s više likovnih kolonija, ali i izložbi kao što je bila i ta predstavljena u Varoši pred brojnim okupljenima.

S Ukrajinom nas spaja mnoštvo povijesnih i inih poveznica pa je projekt kod njih, naravno ne u negativnom smislu, ‘eksplodirao kao bomba’. Uključili su se i instituti, i znanstvenici, veze su ojačale pa iako nismo konkretno otkrili ništa novo, suradnja se u nizu segmenata podigla na znatno višu razinu i postala primjer drugim područjima života i rada, zaključio je predshednik Lerga. Uputio je pritom poziv svima koji to mogu da se također uključe u hvale vrijedan projekt, ‘ukoliko nikako drugačije, barem’, kako je kazao, ‘kao turisti ili putem davanja svojih turističkih usluga Ukrajincima’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...