Mališani u Narodnom muzeju crtaju zmije iz legendi, bajki, filmova, crtića…

Pisala je o njima ili točnije njoj Biblija, rijetko u lijepom svijetlu opisane su u literaturi i publicistici, premda je jedna među njima, popularni Eustahije Brzić, među najomiljenijim animiranim likovima iz crtanih filmova. Dakle, pogađate, radi se o –zmijama.

Ophidia, grčki ili latinski Serpens, ta stvorenja su podred unutar razreda gmazova čije je hladno i suho tijelo prekriveno ljuskama. Vode porijeklo od predaka koji su ličili na guštere, no jako im se izdužilo tijelo, a noge su im reducirane pa se kreću vijugajući. Velike vrste (pitoni i anakonde) narastu do 8 metara, u iznimnim slučajevima i 10 metara. Povremeno se javljaju izvještaji i o rekordnim dužinama preko 12-15 m, ali o tome nema dokaza.

No, dobro, zašto one sada, razlog su Prirodoslovni odjel i Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar koji nas pozivaju na natječaj dječjih radova na temu „Zmije – opasna ljepota“. Uz navedenu temu stavili su i nekoliko podtema: 1. Moj susret sa zmijom, 2. Zmije u crtanim filmovima, 3. Zmije u bajkama, 4. Zmije u legendama i mitovima i 5. Iz života zmija…

Konkretno, pozivaju se pojedinci, djevojčice i dječaci, vrtići i škole da u okviru svoje ustanove organiziraju radionicu u kojoj će mališani napraviti crteže na zadanu temu, i iste crteže pošalju na adresu: Prirodoslovni odjel, Medulićeva 2, 23000 Zadar, s naznakom „Za natječaj“ ili ih donesu osobno u Kneževu palaču, Poljana Šime Budinića svaki dan od 10:00 do 16:00. Rok slanja radova je 9. svibnja.

[pullquote align=”left”]Prirodoslovni odjel i Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar koji nas pozivaju na natječaj dječjih radova na temu „Zmije – opasna ljepota[/pullquote]Između radova koje će djeca poslati bit će napravljena izložba dječjih radova koja će se otvoriti 22. 5. 2014. u atriju Kneževe palače, a prije otvorenja izložbe dječjih radova odabrat će se najbolji radovi po mišljenju stručnog žirija. Na otvorenju izložbe djeci će biti dodijeljene nagrade koje uključuju obiteljski paket ulaznica za izložbu „Zmije –opasna ljepota“ koju organizira Prirodoslovni odjel NMZ-a u svojim izložbenim prostorima u Medulićevoj 2.

U vrijeme trajanja izložbe posjetitelji će moći glasovati za najbolje radove, a proglašenje pobjednika prema mišljenju posjetitelja biti će na dan zatvaranja izložbe 15. lipnja, kad će biti dodijeljene nagrade najboljima. Ulaz na izložbu dječjih radova biti će slobodan.

Propozicije natječaja: 1. Dječji radovi trebaju biti na papiru formata A3, A4 ili A5, 2. Na stražnjoj strani dječjeg rada napisati: ime i prezime djeteta, godine djeteta, adresu za kontakt, telefon za kontakt, 3. Radove treba staviti u kovertu i na njoj napisati: Za natječaj „Zmije – opasna ljepota“, 4. Tehnike: drvene boje, olovka, tuš, tempera, gvaš, kolaž, pastela, flomaster, 5. Radove možete donijeti osobno na portu u Kneževu palaču ili poslati poštom na dolje navedenu adresu, 6. Vrijeme slanja radova: do petka 9. svibnja 2014., 7. Adresa: Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar, Medulićeva 2, 23000 Zadar.

Vremenski slijed događanja:

1. 4. 2014. – 9. 5. 2014. – vrijeme za slanje radova za natječaj najboljih dječjih radova

19. 5. 2014., 12 sati – otvorenje izložbe u Prirodoslovnom odjelu NMZ-a

20. 5. – 31. 8. 2014. – trajanje izložbe „Zmije opasna ljepota“

22. 5. 2014. – otvorenje izložbe najboljih radova u atriju Kneževe palače i dodjela nagrada

22.5. – 14. 5. 2014. – odabir najboljih radova od strane posjetitelja

16. 6. 2014. – zatvaranje izložbe dječjih radova i proglašenje najboljih po mišljenju posjetitelja

31. 8. 2014. – zatvaranje izložbe „Zmije opasna ljepota“.

 

Evo još malo podataka o zmijama…

Ukoliko niste znali, neke su zmije svoje žlijezde slinavke preoblikovale u žlijezde koje umjesto sline luče otrov. Samo oko 400 vrsta zmija su otrovnice, a od toga je njih 50 potencijalno smrtonosna za čovjeka. Najotrovnija kopnena zmija na svijetu je australski kopneni taipan. No, on je miran i nije agresivan.

Suprotno tome, smeđa zmija (isto jedna od najotrovnijih zmija) je vrlo agresivna i razdražljiva. No najotrovnija zmija uopće je jedna vrsta iz porodice morskih zmija (Hydrophiidae), Belcherova morska zmija, koja živi u Timurskom moru ispred australijskih obala. Mjesto s najgušćom populacijom otrovnica je otok Queimada Grande pred istočnom obalom Brazila.

[pullquote align=”right”]U vrijeme trajanja izložbe posjetitelji će moći glasovati za najbolje radove, a proglašenje pobjednika prema mišljenju posjetitelja biti će na dan zatvaranja izložbe 15. lipnja, kad će biti dodijeljene nagrade najboljima[/pullquote]Europska najopasnija otrovnica što se tiče otrova, jest poskok, u prošlosti čak i smrtonosan (danas jako rijetki smrtni slučajevi, normalno boravak od oko tjedan dana u bolnici, teški simptomi trovanja). Očnjaci mogu biti i 1 cm dugi. Ugriženo mjesto jako natekne, jako boli.

Po jačini otrova (u Hrvatskoj) na prvom mjestu su poskoci u okolici Slunja, onda su velebitski, pa zagrebački i na četvrtom mjestu su krapinski.

Vrste zmija koje se smatraju naročito otrovnim nisu uzrok većine smrtnih slučajeva ljudi jer uglavnom žive u nepristupačnim područjima, a uz to su i plahe i po mogućnosti izbjegavaju susrete s ljudima. Ipak, zmije ugrizu godišnje oko pet milijuna ljudi, od čega umre oko 125.000 ljudi. Pri tome, 70 posto zmijskih ugriza događa se u visini ili ispod gležnja.

Nekoliko puta godišnje zmije skidaju kožu zato što se istrošila od puzanja tlom, ili zato što im je postala pretijesna. Prije “presvlačenja” prestanu jesti, oči im postanu mutne, a koža promijeni boju. Stare se kože riješi trljajući tijelo o granje ili kamen. Prema odbačenoj koži često se može odrediti vrsta zmija.

Hrvatske zmije su Crvolika sljeparica, Crna poljarica, Žuta poljarica, Šilac, Crvenkapica, Bjelica, Kravosas, Ribarica, Bjelouška, Smukulja, Crnokrpica, Zmajut, Planinski žutokrug, Poskok i Riđovka. Baš sve su zakonom zaštićene i ne smiju se uznemiravati ni uzimati iz prirode, upravo poput drugih gmazova i vodozemaca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...