Dubravka Šuica u Biogradu o prednostima ulaska u EU i radu zastupnika

Ususret europarlamentarnim izborima, zakazanima za 25. svibnja, Biograd na Moru je posjetila zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Hrvatske demokratske zajednice, Dubravka Šuica. Kao povod dolaska naglasila je potrebu da se uoči skorog glasovanja ljudima približi sam pojam, ali i značaj Europskog parlamenta, odnosno našeg sudjelovanja u njemu, kazala je okupljenima.

Uglednu gošću i njezine suradnike primio je biogradski gradonačelnik Ivan Knez, upoznao ju je s gradom, njegovim trenutnim projektima i aktivnostima na tom planu, i uručio prigodan dar. Nazočan je u Gradskoj vijećnici bio i znatan broj članova HDZ-a.

[pullquote align=”right”]Ne želim kritizirati ali moram kazati kako naša Vlada nije iskoristila ponuđene mogućnosti. Naime, riječ je o preko 120 milijuna eura iz EU fondova namijenjenih zapošljavanju mladih, a koji još nisu iskorišteni jer ponuđeni programi nisu bili dovoljno razrađeni, rekla je potpredsjednica HDZ-a[/pullquote]- Prilika je da pojasnimo kako se odvija rad u Europarlamentu, da doprinesemo boljem razumijevanju, ali u konačnici i kvalitetnom odabiru na izborima i boljem iskorištenju ponuđenih nam mogućnosti. Mi smo i do sada nastojali prezentirati Hrvatsku na više razina, između ostalog i kao most prema Jugoistočnoj Europi, nastojali smo informirati naše građane i institucije kako koristiti dostupna sredstva iz EU fondova. Iskazali smo opredjeljenje za očuvanje obitelji, promovirali hrvatsku kulturu i jezik. Parlament ima 28 odbora, mi koji smo se kasnije priključili uključili smo se u one koji su nam stajali na raspolaganju, nismo moglu puno birati. No, važno je da smo postali dio velike grupacije i da svojim sudjelovanjem i angažmanom zan našu zemlju nastojimo iskoristiti što više povoljnih mogućnosti. Međutim, velika je to strategija, puno je papirologije, provjera i sl., jer riječ je uglavnom o dugoročnim projektima. Obrazovanje mladih, koje obuhvaća onu famoznu mobilnost o kojoj se toliko govorilo, zatim umjetnost i kultura, prometno povezivanje i slično, su bez sumnje veliki i značajni ali i dugoročni projekti, pojasnila je Šuica.I pridodala:

Ne želim kritizirati ali moram kazati kako naša Vlada nije iskoristila ponuđene mogućnosti. Naime, riječ je o preko 120 milijuna eura iz EU fondova namijenjenih zapošljavanju mladih, a koji još nisu iskorišteni jer ponuđeni programi nisu bili dovoljno razrađeni. Na žalost, poznata je činjenica da broj nezaposlenih mladih u Hrvatskoj iznosi 53 posto, dok primjerice ta brojka u Austriji i Njemačkoj iznosi sedam i devet posto. Za vrijeme našeg rada u Bruxellesu, mi smo uspjeli uposliti oko 60-ak uglavnom mladih ljudi, njih stotinjak kao stažiste, kao i preko sto onih koji su bili u ulozi posjetiotelja, te su mogli vidjeti kako to tamo funkcionira. Nije baš jednostavno kako se misli. Mi smo članovi velike Europske Pučke stranke, moramo uskladiti svoja mišljenje i stavove, pa često činiti i kompromise s kojima se možda u potpunosti ne slažemo, zaključila je eurozastupnica i potpredsjednica HDZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...