Mještani Dinjiške pišu nadležnima: “Prostor nekadašnje solane je za nas ekološka bomba!”

Namjera da se u Pagu zadrži zona proizvodnje soli, na prostoru nekadašnje Solane, što proizlazi iz Prijedloga izmjena i dopuna prostornog plana Zadarske županije „podigao je na noge“ mještane Dinjške koji budućnost i život na otoku vide u ekološki čistom turizmu čemu je, prema njima, „tome sušta suprotnost daljnji ostanak sadašnjeg stanja“.

Razočarani smo, malo je kazati, nismo sigurni znaju li izrađivači i podupiratelji predloženog plana kako to uopće izgleda. I to ne samo danas, nego u zadnjih dvadesetak i više godina. Pred našim očima je svakodnevno ekološku bomba, ne možemo već tako nazvati devastirano pomorsko dobro kako su oni naznačili pod „Dinjiška-Pag (Solana)“, tvrdi Martin Škoda.

Mjesni odbor Dinjiška uputio je naravno prigovor na izmjene i dopune prostornog plana.

Dostavili smo i slike u punoj rezoluciji, da se vidi sva sramota i bijeda prostora nekadašnje solane, a koja je u prostornom planu i dalje predviđena, iako ista ne radi puna dva desetljeća. Nema zaposlenih, potpuno je upropaštena, umjetnim kanalom konstantno se onečišćava more, a želja svih mještana je vraćanje prostora u prvobitno stanje kakvo je postojalo sedamdesetih prije izgradnje Solane, tj. vraćanje mora, kazuje nam također predsjednik Mjesnog odbora.

Isti prigovor šalju i udruge “Eko uvala Dinjiška” i UHDDR Pag, a moguća je, otkriva Škoda, i blokada prometnica ako nitko ne odgovori na apele mještana. Kako bi, naglašavaju, „na vrijeme upozorili na ono što im se sprema“, uputili su i žuran dopis nadležnim institucijama.

Poslali smo na niz adresa naš prigovor odaslan u Zadarsku županiju, Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša. Nadamo se da će nas se shvatiti i još jednom sagledati situacija koja je trenutno i jadna i tužna, poručuju iz MO Dinjška.

Umjesto navedenog predlažu provesti studiju utjecaja na okoliš i studiju ekonomske isplativosti, dovesti prostor dosadašnje Solane u prvobitno stanje (more i obala) I prenamijeniti manji dio u svrhe turizma i sporta.

Glavom V. Izmjena i dopuna prostornog plana propisano je: cit. “Osnovni ciljevi Izmjena i dopuna Plana su osiguranje prostornih preduvjeta za ravnomjerniji gospodarski razvoj svih dijelova Županije uz očuvanje prirodne i ekološke ravnoteže, te zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti”. završen cit. U prijedlogu prostornog plana Zadarske Županije i dalje je u mjestu Dinjiška na Otoku Pagu ucrtana proizvodnja soli, odnosno, Solana. Solana Dinjiška kao dio Solane Pag već 21 godinu ne radi u bilo kojem pogledu, nema niti jednog zaposlenog, ne održava se niti se može reći da predstavlja bilo što osim jednog derutnog i upropaštenog prostora, smetlišta i velike bare. Infrastruktura više ne postoji, zgrade i nasipi su dotrajali i uništeni, daske u bazenima soli su potpuno trule, a na mjestima se u Solanu slijeva voda iz polja i more tvoreći jednu veliku baru. Solana Pag ustajalu i nečistu vodu iz bazena povremeno bez potrebnih odobrenja nezakonito ispumpava u more, navodi se, tako, u dopisu poslanom Upravnom odjelu i mjerodavnim instancama, i nastavlja:

Umjetni kanal koji je prokopan kad se Solana izgradila svu vodu iz polja zajedno sa gnojivom nakon svake kiše dovodi direktno u mjesto. More je od blata žuto i mutno. Kanal se niti jednom kroz desetljeća postojanja nije čistio. Upozoravamo na mulj i mutež već godinama. Neosporno je, a što tvrde svi mještani i vidljivo je prostim okom, da se u zadnjih 20 godina kvaliteta mora drastično smanjila, mulj je na mjestima gdje prije nikad nije bio, brakovi su prekriveni sluzavom površinom, a vidljivost ljeti jedva je veća od metra, pišu iz MO Dinjška i napominju kako „nikakva javna rasprava u mjestu ili Gradu Pagu povodom zadržavanja Solane Dinjiška u novom prostornom planu nije provedena”. Također, “ne postoji nikakva studija utjecaja na okoliš ili mjerenje kakvoće mora koje kilometrima od Solane nije više kao što je bilo upravo zbog te Solane, nikakva ekonomska studija isplativosti eventualne Solane ne postoji niti je jasno zašto bi baš tu opet morala biti Solana“.

Bazeni soli u Dinjiškoj

Dovoljno je reći da Solana Pag već godinama ne posluje s punim kapacitetom zbog neprofitabilnosti i jeftinije konkurencije na tržištu, da je sam postupak dobivanja soli gotovo u potpunosti industrijaliziran, nema ručnog skupljanja soli kao prije tako da ne možemo govoriti niti o očuvanju tradicije jer nje i ovako nema, a uz sve navedeno ovo što je ostalo od Solane ne može se viši niti zvati Solanom nego ruševinom i sramotom Grada Paga i Županije. Isto znači da u nijednom pogledu nije realno na prostoru Dinjiške očekivati da imamo funkcionalnu Solanu. Uostalom, da je bilo interesa, Solana Dinjiška bi i danas funkcionirala. Sve navedeno kosi se sa (navedenim) ciljevima izmjena i dopuna Plana, a to je ostvarivanje preduvjeta za gospodarski razvoj uz očuvanje prirodne i ekološke ravnoteže, poručuju mještani i naglašavaju “ da je prostor Solane Dinjiška pomorsko dobro koje je, prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, opće dobro od interesa za RH i ima njezinu osobitu zaštitu (čl.3)“. Očekuju stoga „djelotvoran nadzor (ne)korištenja pomorskog dobra, njegovog trenutnog stanja i stupnja onečišćenja, a s time pozivaju i na odgovornost koncesionara, Solane Pag, kao i svih onih koji su dozvolili ovakvu devastaciju ugrozivši prostor cijele naše Uvale Dinjiška“.

Neodgovorno je, neozbiljno i nestručno u novi prijedlog prostornog plana ucrtati ovakvu veliku površinu (zapravo precrtati što je bilo) za proizvodnju soli bez da se išta od navedenog nije napravilo. U našem malom mjestu, najnerazvijenijem dijelu Paga, turizam je ljeti, uz tradicionalno ovčarstvo i poljoprivredu, jedini izvor prihoda. Na ovom dijelu Paga nema industrije, nema proizvodnje niti ikakvih zagađivača osim postojeće Solane koja je narušila cijeli eko-sustav uvale Dinjiška. Sustavno uništavanje mora i podmorja zbog postojanja Solane nikad nije stručno istraženo. Ovakav prostor u ovoj tvorbi i postojanju, a i novom prijedlogu prostornog plana, nije u interesu niti Grada Paga niti Županije Zadarske, a ponajmanje mještana Dinjiške, upoznavaju nadležne u pismu i dodaju da…

… isto tako, treba naglasiti kako su ljetos mještani Dinjiške potpisali peticiju kojom traže da se prostor Solane Dinjiška vrati u prvobitno stanje. Lista potpisa i osobnih podataka mještana Dinjiške, Miškovića, Stare Vase, Kukovića, Šišini i Vlašići, dostavljena je u Grad Pag i Županiju. Mještani su nedvosmisleno izrazili svoju volju, a to je da ne žele Solanu u svom dvorištu.

Mjesni odbor i osnovana udruga „Eko uvala Dinjiška“, zatražili su od Grada Paga i Gradonačelnika koji je osobno sa zamjenikom pregledao postojeće stanje, da zatraži od Solane i nadležnog Ministarstva postojeći koncesijski ugovor za koji pretpostavljaju, da ga se „Solana nije pridržavala budući da kroz postojanje Solane nikad nije očistila pristupne kanale i održavala čistoću, a moguće je da je istekom ugovora dužna vratiti prostor u prvobitno stanje, što nije učinila“!

Bazeni soli u Dinjiškoj

Solana u Dinjiškoj i dalje je ucrtana kao pomorsko dobro (slobodan uvid na Geoportalu) pa je vrlo vjerojatno koncesionar dužan prostor vratiti u prvobitno stanje. Želimo vidjeti Ugovor kojim se eksploatiralo ovo pomorsko dobro. Obzirom na navedeno, (o)stavljanjem Solane u prostornom planu, vraćanje prostora u prvobitno stanje neće biti ni moguće. Indikativno u svakom slučaju. Opet i ponovo, ovim putem tražimo da se prostor Solane detaljno snimi, da se detaljno prouči njegov utjecaj na more i obalni prostor Uvale Dinjiška prije donošenja bilo kakvog, a ponajmanje ovakvog prijedloga, naglašavaju uznemireni stanovnici naselja.

Želja mještana preko Mjesnog odbora je da se Solana, koliko je god to moguće, vrati u prvobitno stanje na način da se očiste trule daske i smeće, da se postojeći kanali zatvore i/ili saniraju, da se na mjestima kroz nasipe pusti more i izgrade mali mostići. Na taj način, koji je nedvojbeno financijski jeftiniji nego odvoženje kilometara nasutih nasipa, dobili bi turističko-rekreativnu stazu preko mora i sigurno ponudili zanimljiv sadržaj mještanima i gostima.

Ostatak Solane predlažemo namijeniti u turističku zonu, sportsko-rekreacijske sadržaje, stazu za male sportske zrakoplove ili motorne zmajeve, dakle, u nešto (bilo što smisleno!) što bi donosilo korist cijeloj zajednici i obogaćivalo turističku ponudu uz zadržavanje (tj.poboljšavanje) kvalitete mora. Bilo kakva marikultura na ovom prostoru ne dolazi u obzir. More kilometrima od kraja Uvale u Dinjiškoj ne prelazi dubinu od nekoliko metara, a obzirom na zatvorenost Uvale i smanjenu cirkulaciju mora, smatramo da bi zagađenje prostora bilo još veće. I iz ovog razloga apeliramo da se detaljno i stručno prouči utjecaj Solane na more, obalu i mjesto, zaključuje se u dopisu- prigovoru MO Dinjiška upućenom redom na znanje: Gradu Pagu, Zelenom forumu, Agenciji za zaštitu okoliša, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, kao i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...