Bivšem šefu Nokije 24,4 milijun eura otpremine, 30% više od dogovorenog

Ono što se dogodilo bivšem predsjedniku uprave Nokije, Stephenu Elopu, malo podsjeća i na hrvatske slučajeve – čovjek dobije otpremninu, veću od dogovorene, iako mu je firma poslovala lošije.

Elop je, naime, od finskog mobitelskog diva dobio 24,2 milijuna eura, što je nekih 30 posto više od dogovorenih i ugovorenih 18,8 milijuna. Od ukupne otpremnine 4,1 milijun eura otpada na gotovinu, a 20,1 na dionice.

Financial Times navodi da je ovaj iznos “iskočio” unatoč “tome što je Nokiji za Elopovo vrijeme pala tržišna kapitalizacija, prihodi i profit.” Već su ranije i finski premijer i predsjednik ovaj čin ocijenili “sramotnim” i “prijetnjom društvenom skladu”, no izgleda da Nokia za višu isplatu bivšem šefu ima opravdanja – to mu je valjda nagrada za dovršetak uspješnog posla prodaje odjela Nokije za mobilne uređaje i prateće usluge moćnom Microsoftu, za 5,6 milijardi eura.

Elop je sad predsjednik Microsoft odjela za poslovne uređaje, a u toj je tvrtki bio i prije prelaska Fincima. Reći će da će Amerikanci podmiriti 70 posto iznosa otpremnine, dok je briga Nokije dati preostalih 7,3 milijuna eura…

Elop se baš i ne može podičiti da je Nokia, nekad vodeći proizvođač i inovator u mobilnoj telefoniji, bila naročita profitabilna – u 3 godine tržišna je vrijednost kompanije pala sa 17 na 11 milijardi eura, a dobit je od trećeg kvartala 2010. do istoga razdoblja 2013. opala za 70 posto, na 118 milijuna eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...