Pristupačnost invalidima i dalje velik problem u velikom broju institucija

Još uvijek ne uživamo jednaka prava, velik broj građevina i površina nam je i dalje nepristupačna unatoč našim apelima i prijavama – ovo upozorenje stiže sa skupa u Zadru kojeg su organizirali UNDP i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Negativan dodatak tome su i brojni primjeri već uređenih pristupa koji nisu zadovoljavajući.

Iako su Zadarska županija i grad Zadar po rezultatima istraživanja u vrhu nacionalne ljestvice po osiguranom pristupu, 70 posto građevina ima osiguran kakav takav pristup, problem je u značaju tih 30 posto:

– Tu se većinom radi o obrazovnim ustanovama, a tu osobe s invaliditetom kreću u život, i ako im je tu onemogućen pristup sve dalje je puno teže, istaknula je Marica Mirić iz krovne Udruge osoba s invaliditetom dodavši kako se od Europske Unije još uvijek očekuje novi Zakon o pristupačnosti. Nažalost to je problem i u brojnim zemljama EU-a, priznaje Mirić.

No da je problem puno šire prirode upozorava osoba koja je već 12 godina u kolicima. U Zadru se navodi da primjetiti da ima dosta napravljenih pristupnih rampi, koje imaju velik nagib, koje nemaju taktilne linije za slijepe i slabovidne, tako da automatski nisu napravljene onako kako bi trebale i ne služe svrsi. Navodi i primjer, Foruma i crkve sv. Donata – “Tu ljepotu mi koji smo u kolicima možemo gledati samo iz daleka jer pristupa nema”.

Na situaciju u kojoj su često osjećaju kao građani drugog reda upozorila je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak.

– Imamo velik broj primjera, kada osobi doživi nezgodu i ostane u stanju nepokretnosti i nakon toga izrazi želju da joj se prilagodi stambena zgrada u kojoj živi, često doživljava otpor kod svojih sustanara, koji ponekad ne žele niti dati potpis, koji je potreban da bi se stvari pokrenule, rekla je Slonjšak.

Kao primjer dobre prakse, predstavljen je model suradnje u Vinkovcima. Tamo gradska vlast u povjerensto za obavljenje tehničkog pregleda građevine imenuje i osobu s invaliditetom. Ukoliko građevina nije pristupačna neće se izdati uporabna dozvola. Kao dobar primjer na skupu je predstavljena i Zračna luka Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...