Proslava Dana utemeljenja Grada Paga, dolaze”knez Petar Faletra” i “primicera Margeta”

U nedjelju, 18. svibnja, Centar za kulturu Pag, uz pokroviteljstvo Grada Paga, organizira svečano obilježavanje Dana utemeljenja Grada Paga. Dana 18. 5. 1443. godine postavljen je kamen temeljac za Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja i za Kulu Skrivanat čime je, naime, počela izgradnja novog grada Paga.

U prilici utemeljenja novog grada Paga napisana je povelja u kojoj stoji:

U ime živoga Boga i pravoga Oca, Sina i Duha Svetoga, bez čijeg zazivanja nijedan početak nije valjano utemeljen, jednodušno je mišljenje Paga da se taj grad premjesti do luke Katene, na hvalu Boga i Blažene Djevice Marije, Svetoga Marka Evenđelista, Svetoga Jurja Mučenika i svih svetaca Božjih; na čast i diku Prejasnoga Vladara i Presvijetlog gospodina Francesca Foscaria, milošću Božjom slavnog mletačkog Dužda, te cjelokupne velemoćne naše Mletačke vlasti, pod pokroviteljstvom koje su i ovi temelji i mir i sigurnost svih plemića i cjelokupnog puka ove zemlje i otoka, piše u povelji pa se nastavlja:

U tom gradu neka budu položeni temelji crkava i samostana za obavljanje službe Božje, a u prvom redu crkve Blažene i Preslavne Djevice Marije. Za nadzor nad njezinom gradnjom Kaptol i Vijeće Paga izabrali su poštovanu gospodu velečasne Vulkozija Grubonića, natpopa i Blaža Martinića, paškog kanonika, gospodina Dišmana Diševiča pok. Luke i gospodina Blaža Diškovića, koji će u ovoj knjizi uredno ispisati sve pravne poslove u vezi sa spomenutom gradnjom, naime novac koji je prikupljen, koji se ima utrošiti i isplatiti, navodi se također u povijesnoj povelji i „pojašnjava“:

Ta je crkva započeta u subotu 18. svibnja 1443. oko trećeg sata, a kamen temeljac blagoslovio je prečasni u Kristu otac i gospodin Laurencije Venerije, milošću Božjom i Apostolske stolice nadbiskup zadarski i naš metropolit, uz molitve svećenstva te pučku povorku i svečanost. Odmah potom, četvrtog sata, počela je gradnja grada, to će reći temelja velike kule kraj poprečnih vrata. Prvi kamen položio je velemožni gospodin knez Petar Faletro, drugi velečasni Marget, primicer; svaki od njih u svojem kutu, moleći ondje ponizno Boga Oca, čije smo ime u početku zazivali, da se ovi počeci, njegovom moći i milosrđem započeti i pokrenuti, tako dovrše te čuvaju u sve vijeke vjekova. Amen, zaključuje povelja.

 

PROGRAM:

19:30 – KNEŽEV DVOR

– Klapa “Peružini”

– Pozdravni govor gradonačelnika Željka Maržića

– Predavanje prof. dr.sci. Emila Hilje, Sveučilište u Zadru

 

20: 15 – Ispred ZBORNE CRKVE MARIJINOG UZNESENJA

– Prikaz utemeljenja novog grada Paga

– Prema Povelji o utemeljenju grada: Članovi Udruge Paška alka u srednjovjekovnim odorama između ostalog utjelovljuju likove kneza Petra Faletra, velečasnog Glukozija Grubonića, suca Nikolu Radošića, komornika Ludovika Sagreda te primicera Margeta koji su bili sudionici utemeljenja grada Paga davne 1443.

 

20:30 – KAPELA SV. TROJICE

– Otvorenje Stalne izložbe “Pag u srednjem vijeku”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...