Pusić: “Izbori u Ukrajini ključni test za nove sankcije Rusiji!”

Europska unija mogla bi uvesti ekonomske sankcije Rusiji bude li onemogućeno uredno održavanje predsjedničkih izbora u Ukrajini, ali za sada to nije na dnevnom redu, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Bude li moguće provesti uredne predsjedničke izbore u Ukrajini bi će to pozitivan pomak, a bude li ozbiljnih sukoba i onemogućavanja to će vjerojatno biti trenutak u kojem bi se moglo reagirati uvođenjem treće faze sankcija, rekla je ministrica Pusić po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a na kojem će glavna tema biti stanje u Ukrajini.

EU je kao svoj odgovor na rusko destabiliziranje Ukrajine pripremila pristup u tri faze. Prva je bila prekid ugovora o novom viznom režimu, sada se provodi druga faza koja obuhvaća zabranu putovanja i zamrzavanje imovine dužnosnicima koji imaju ulogu u ukrajinskoj krizi, a treća je uvođenje ekonomskih sankcija.

Nažalost, još se ne vidi rješenje ili početak poboljšanja, stoga mislim da treća faza nije isključena, ali još nije na dnevnom redu, rekla je Pusić. Dodala je da će ključni trenutak za odluku biti održavanje predsjedničkih izbora u Ukrajini, 25. svibnja.

Ministri bi u ponedjeljak mogli odlučiti proširiti popis osoba kojima je zabranjen ulazak u EU zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, a prvi put bi se na popisu moglo naći nekoliko tvrtki sa sjedištem na Krimu. EU ne priznaje referendum o neovisnosti što su ga u nedjelju održali proruski separatisti u istočnoj Ukrajini, koji je prošao u potpuno kaotičnom okruženju.

Rezultati tog tzv. referenduma proizvoljno će se koristiti, što zabrinjava zbog destabilizacijskih potencijala koje to ima, rekla je Pusić.

Važnost predsjedničkih izbora u Ukrajini istaknuli su i drugi ministri te predsjedatelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Didier Burkhalter. Treba učiniti sve da se izbori održe u Ukrajini 25. svibnja, rekao je Burkhalter koji će ministrima iznijeti ocjenu situacije u Ukrajini.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da EU treba dati snažnu potporu misiji OESS-a u Ukrajini. Hague je dodao da jučerašnji referendum nije “poštovao nijedan standard transparentnosti i objektivnosti”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...