Russelova ljutica, tajpan, poskok i anakonda pozivaju u Narodni muzej

Russelova ljutica, gabonska ljutica, tajpan… Nikada čuli, i bolje vam je, a sada- mrežasti piton, poskok, anakonda? Hah, naravno, riječ je o zmijama, onima koje unose ne samo strah, kao kod svakog normalnog čovjeka, nego o potvrđeno najzlokobnijima.

Prva je spomenuta usmrtila najviše ljudi na svijetu, druga je najteža otrovnica, treća najopasnija kopnena zmija, o ostalima ste barem nešto čuli ili pročitali, uglavnom mjesta za šalu baš i nema. Nema doduše niti za paniku, makar nije bilo svejedno naći se nadomak tih gmizavih egzotičnih stvorenja doputovalih u Donatov grad ne iz svih krajeva planeta.

Nego iz najbližeg nam zapadnog susjedstva.

Ukoliko nemate zazira možete ih žive vidjeti u narednih desetak dana, na jedinstvenoj izložbi koja je u ponedjeljak navečer otvorena u Narodnom muzeju Zadar. I zatvara se 31. kolovoza.

Pod nazivom „postava“, hm postava, „Zmije- opasna ljepota“, predstavljene su više ili manje opasne zmije, na sreću u sigurnosnim drvenim nastambama, terarijima, opremljenim debelim laminiranim staklom koji je dodatno zaključan.

Tu je i žuta linija koja vas upozorava zanesete li se u, htjeli ili ne, ipak nedokučivoj ljepoti i atraktivnosti „izložaka“, da ju nikako ne smijete prijeći, a na sigurnost posjetitelja budno motre i dva čuvara, kako je na otvorenju naglasila  Snježana Vujčić-Karlo, voditeljica Prirodoslovnog odjela NMZ-a koji je izložbu organizirao u suradnji s tvrtkom “Reptiles Nest” iz Tržiča u Sloveniji, koja posjeduje možda i najraznolikiju zbirki živih zmija.

Dio tog jedinstvenog i egzotičnog svijeta sada predstavljaju i nama. Izložba je prethodno putovala diljem kontinenta. U terarijima je prikazan prirodni okoliš u kojem zmija živi i u kojem se najbolje osjeća. Nastambe su opremljene detaljnim dvojezičnim info-pločama na kojima se mogu pročitati osnovni podaci o pojedinoj vrsti. Na izložbi se može vidjeti i pet informativnih panoa s osnovnim podacima o zmijama.

U terarijima su prikazane neke iz reda najopasnijih egzotičnih otrovnih, ali i neotrovnih zmija. Mogu vidjeti različite vrste ljutica, kobri, guja, pitona, mambi, čegrtuša, ali i neke naše zmije kao što su poskok, riđovka, kravosas i bjelica.

Ukupno je prikazano 37 vrsta. Među egzotičnim vrstama su crna mamba – najbrža zmija koja izaziva najviše straha i njena bliska srodnica – zelena mamba, i tajpan – najotrovnija kopnena zmija na svijetu. Kobre su zastupljene s nekoliko vrsta: kraljevska kobra – najveća otrovnica na svijetu, indijska kobra, crvena kobra pljuvačica – najveća kobra pljuvačica na svijetu. Izloženo je i nekoliko vrsta čegrtuša (zvečarki), poznatih stanovnika južne i sjeverne Amerike, među kojima je najveća i najteža čegrtuša – istočna dijamantna čegrtuša koja je najopasnija zmija u SAD.

Na izložbi se mogu vidjeti i brojne zanimljive ljutice kao što su gabonska ljutica – najteža otrovnica te ujedno i zmija s najduljim otrovnim zubima na svijetu (oko 55 mm), McMahonijeva pustinjska ljutica, Russelova ljutica – zmija koja je odgovorna za najveći broj smrtnih slučajeva. Društvo im čine i neke neotrovne zmije kao što su mrežasti piton – najdulja zmija na svijetu i burmanski piton – jedna od 6 najvećih vrsta zmija na svijetu, kao i čuvena zelena anakonda – najteža zmija na svijetu i još mnoge druge jednako zanimljive vrste zmija.

Izložba je, kažu u Narodnom muzeju, priređena za sve one posjetitelje koji vole prirodu i žele vidjeti teme vezane uz nju, a takvih sadržaja je u gradu Zadru malo, a osim za domaće stanovništvo, zanimljiva je i turistima čime se nakratko obogatila i turistička ponuda grada.

Domaćini su pripremili i program za najavljene grupe posjetitelja. On uključuje: uvodnu lekciju (što su zmije, kako se razlikuju vrste, ponašanje zmija, otrovi…), upoznavanje s načinom na koji se u terarijima rukuje sa zmijama, kako izgleda zmijski svlak i kostur, demonstracija s neotrovnim i bezopasnim zmijama gdje posjetitelji mogu dodirnuti zmiju i ostvariti možda svoj prvi kontakt s ovom iznimnom skupinom životinja…

Inače, u četvrtak, u 12 sati, u atriju Kneževe palače, otvara se izložba dječjih radova na temu “Zmije – opasna ljepota”. Dan 22. svibnja u svim državama svijeta obilježava se kao Međunarodni dan biološke raznolikosti, a Hrvatski je sabor Zakonom o zaštiti prirode (N.N. 162/03) taj dan odredio i kao Dan zaštite prirode, pa su u NMZ odlučili obilježiti ga na ovaj način. Izložba je besplatna za sve posjetitelje, a potrajat će tri tjedna.

Na raspisanom natječaju je sa svojim radovima sudjelovalo preko 500 djece vrtićke i osnovno- školske dobi, a najveći broj radova napravila su djeca iz Zadarske županije, iako su radove slala djeca iz cijele RH. Dva rada su stigla čak iz Kine, što je organizatorima posebna čast. Stručni žiri Narodnog muzeja Zadar izabrao je 19 uradaka po starosnim kategorijama. Djeca su se natjecala u šest uzrasta: vrtići, 1. razred, 2. razred, 3. razred, 4. razred i djeca od 5. do 8. razreda.

U posebnoj kategoriji našli su se radovi osoba s posebnim potrebama. U kategoriji odabrana su tri rada koja su osvojila nagrade, sve su iste- obiteljska ulaznica za izložbu živih egzotičnih zmija koja se tijekom ljeta održava u Prirodoslovnom odjelu, Medulićeva 2.

Na izložbi dječjih radova i posjetitelji će moći birati u svakoj starosnoj kategoriji rad koji se njima najviše sviđa. Uradci imaju broj, a svaka starosna kategorija ima svoju boju pa će posjetitelji na papirić određene boje napisati broj rada koji se njima najviše sviđa.

Nagrade su istovjetne nagradama stručnog žirija – odnosno obiteljski paket ulaznica. Mališani koji su poslali ili dostavili najljepše radove prema mišljenju stručnog žirija NMZ-a su pak:

 

VRTIĆ

Leia Štambuk, dječji vrtić “Vrapčić”

Marta Stulić, dječji vrtić “Kocka kockica”

Antonela Genda, dječji vrtić “Galeb”

 

1.razred

Iva Fanjek, osnovna škola “Mahično”

Ivan Juratovac, osnovna škola “Zadarski otoci”

Roko Lerga, osnovna škola “Zadarski otoci”

 

2.razred

Laura Vukoša, osnovna škola “Stanovi”, područna škola “Crno”

Karlo Vukić Kolega., osnovna škola “Zadarski otoci”

Ana Deljac, osnovna škola “Jurja Šižgorića”, Šibenik

 

3.razred

Filip Pavičić, osnovna škola “Zadarski otoci”

Teodor Poljak, Zadar

Lovre Jurjević, Zadar

 

4.razred

Katarina Vlatković, osnovna škola “Bartula Kašića”

Nina Jurjević, osnovna škola “Bartula Kašića”

Mihajlo Maksimović, osnovna škola “Starigrad”

 

5.-8.razred

Luka Vrkić, osnovna škola “Gorica”

Smiljana Marelja, Gračac

Josipa Čačić, osnovna škola “Benkovac”

 

Posebna nagrada

Dubravko Rastovac, centar za rehabilitaciju “Komarevo”, mentorica: Marijana Petrović Mikulić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...