“Tuđe nećemo, svoje ne damo, i ne želimo nikom što se nama događa 40 godina!”

Nakon što su nas jučer na ekološki problem na svojemu području upozorili predstavnici Eko-Udruge „Ravni Kotari“, danas se priopćenjem radnoga naziva „Tuđe nećemo, svoje ne damo“ na sebi svojstven način, javnosti obratio i predsjednik KUD-a „Bleke i konji“, Enio Meštrović, nudeći vlastiti pogled, ali i ispred mještana Puntamike, Dikla, Belafuže, Novog naselja i Bokanjca dajući „prilog rješavanju problema otpada“…

Daje se na znanje!, naslovio je istup autor „proglasa“ i obrazložio povod pisanja pisma:

Dragi puče, županijski i gradski oci, maškare su gotove, Uskrs je prošao! Želim izraziti iskreno divljenje i zavist jedinstvu i slozi mještana Ravnih Kotara u obrani svoje djedovine od vrlo izvjesne tvornice otrovnih tvari i plinova. Takvo oduševljenje reakcijom i odlučnosti doživio sam još samo pri pokušaju nacionalizacije bibinjskih posjeda 1986. godine kad su bibinjskih bili svi kao jedan te sačuvali svoje misto od urbanih okupatora. Nažalost, moje misto Bokanjac je i tada, nošeno talijanskom ideologijom, koju su nam također nametali 23 godine, diglo bijelu zastavu i reklo da se tu ne može ništa! To nam je bila tada već 3. nacionalizacija, pa smo se ponašali kao ovce na šišanju ili slikovitije, kao tuke u svatovima, navodi Enio pa otkriva kako u međuvremenu i usput, dikljanske oliti bokanjačke “škavace” (asti al’ ih svojatamo, koja dika i ponos), rastu već 40 godina i pogađate, kažu mještani-ne može se tu ništa!.

Toliko je izbora prošlo gdje su nas farbali gotovim sanacijskim rješenjima (golf tereni, sportski poligon, velebni maslinik, šetalište za zaljubljene…) i uvjeravali tuke da će u svatovima biti odmah do mladenaca i glavne face, ako ne poslije ovih izbora onda odmah na idućim! Kakve smo mi ovce, da ne kažem tuke. E zato se divim ljudima koji imaju hrabrosti i volje braniti svoje u ovom bešćutnom naprednom svijetu i odajem iskren i duboki naklon, poručuje Meštrović i naglašava:

Suma sumarum, danas smo mi (mještani Puntamike, Dikla, Belafuže, Novog naselja i Bokanjca) područje od posebne državne skrbi te molimo da nam se pomogne na način: 

  • da se ukinu komunalna davanja 
  • da se ukinu porezna davanja 
  • da se uvede invalidni doplatak…, poziva predsjednik „Bleka i konja“.

Moli i grad Zadar da istog trena proglasi izvanredno stanje i pod geslom “tuđe nećemo, svoje nedamo”, dakako smeće, zabrani dovoz smeća na “naš” deponij svima koji nisu u granicama grada Zadra. Uz dužno poštovanje svim gradovima i općinama naše županije, „molimo ih“, napominje, „da pronađu rješenje za svoje smeće, ali na način da ga ne bacaju u tuđa dvorišta“.

Naše strpljenje nije pri kraju, nego više ne postoji. Ne želimo nikom što se nama događa već 40 godina, ali razumite da i ovce imaju prag tolerancije!  U slučaju oglušavanja grada, očekujte akcije kao i u svim trgovačkim lancima – svako malo!  U ime svih istomišljenika s područja od posebne državne skrbi, piše Enio Meštrović na kraju priopćenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...