Vatrogasci iz Dalmacije i Zagreba hrle u Slavoniju

Na zahtjev Državnog stožera za zaštitu i spašavanje danas je zatražena vatrogasna pomoć za Slavoniju. Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića, na ugrožena područja pogođena poplavama, upućuje se 133 vatrogasca s pripadajućom opremom i tehnikom.

Vatrogasci će raditi na pranju cesta, ispumpavanju vode iz otvorenih prostora i iz bunara, te sanaciji terena kako bi se što prije uspostavila normalizacija života na poplavljenim područjima. Po dolasku postrojbi danas u 19,00 sati će se u kampu Državnog stožera zaštite i spašavanja (Sladorana – Županja), obaviti smotra svih pripadnika i napraviti raspored.

Stižu vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske županije (25), Dubrovačko-neretvanske županije (23), Šibensko-kninske županije (11), Zadarske županije (24), Grada Zagreba (35) i Zagrebačke županije (15).

Postrojba od 25 vatrogasaca iz Splitsko-dalmatinske županije prijepodne je s dvije cisterne, pet kombija, 28 vatrogasnih pumpi i alatom otputovala na poplavljeno područje Slavonije, a tijekom dana bi im se trebali pridružiti i kolege iz preostale tri dalmatinske županije. Splitsko-dalmatinski vatrogasci će u Gunji sudjelovati u sanaciji terena, čišćenju zgrada i ispumpavanju vode iz podruma.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina je rekao kako će se vatrogasci s područja te županije na pomaganju ugroženom području smjenjivati svaka tri ili četiri dana, tako da će ih ondje na sanaciji biti angažirano više od 100.

Vatrogasci iz Zadarske županije prijepodne su sa 7 vozila, 20-ak pumpi i nekoliko agregata krenuli prema Županji pomoći u saniranju poplavljenog područja.

‘Prijeti opasnost zaraze, ugriza domaćih životinja, ali i štakora, zmija i ostalih životinja koje je donijela voda. Posebna opasnost su mine koje je eventualno raznijela voda pa više nisu u okvirima ucrtanim na minskim poljima. Zato je apsolutno važno na terenu poštivati zapovjedi’, poručio je Željko Šoša, zapovjednik Županijske vatrogasne postrojbe. U Županji je formiran vatrogasni stožer, u kojem će Šoša iduća tri dana biti pomoćnik za priobalje.

Zadarski vatrogasci na terenu će biti šest dana zajedno s kolegama iz Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, a očekuje se kako će svi zajedno u stožer u Županji stići oko 18 sati.

Razina vode opada; dezinfekcija u tijeku

U protekla 24 sata vodostaj Save kod Županje pao je za 34 centimetra. Ipak, ulazak u sela i dalje je ograničen. Ulaze samo specijalne službe koje prolaze kompletnu dezinfekciju. Odvoze se lešine životinja, zaprašuju komarci, za sad nema evidentiranih bolesti iako stručne službe upozoravaju na opasnost od zaraza kojima pogoduju visoke temperature i izlijevanje septičkih jama.

Županijski stožer sastao se jutros i izvijestio kako sve aktivnosti idu prema planu, rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

‘U Stožeru su uključeni kompletno svi, i civilna zaštita i vojska i policija, tako da se sve aktivnosti provode. Izvješće Hrvatskih voda je puno povoljnije, vodostaj pada. Ono što sad moramo organizirati je sutra krenuti sa nastavom u područjima gdje nije poplavljeno i pripremama na ulazak u općinu Drenovac’.

Nastavljena je i izgradnja prednasipa kod Rajevog Sela, koji će usmjeravati Savu da što manje utječe u poplavljena područja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...