Hitna pomoć, policija, vatrogasci, lučka kapetanija, 112… spremni za ljeto i navalu turista

Spremni smo! Tako su zaključili nazočni u Domu županije na tematskom sastanku u organizaciji Upravnog odjela za razvoj i EU procese, kojoj su nazočili: predstavnici Vatrogasnih službi, Zavoda za hitnu medicinu, Pomorske policije, Lučke kapetanije, Crvenog Križa, jedinica lokalne samouprave i predstavnici Područnog ureda zaštite i spašavanja, kao i domaćin, Upravni odjel za razvoj i EU procese Zadarske županije, a vezano uz upravo startalu turističku i protupožarnu sezonu 2014.

O svojim zadaćama i pripremama govoriili su Davor Lonić (ZŽ), Boris Jović (JVP), Davorka Krnčević (ZHM ), Davor Škibola i Darko Tesko (PUZS Zadar) i Siniša Filipović (ŽC 112).

Vatrogasne snage su, kao i svake godine, pripremne sa svojim materijalno-tehničkim sredstvima, ali i ljudstvom, a imaju i dodatnih 179 sezonskih vatrogasaca u periodu od 15. lipnja do 15. rujna, koji pri DVD-ima operativno djeluju u slučaju požara i rade svaki drugi dan između 9 i 21 sat.

Svi sudionici trebaju ažurirati svoje službene podatke u bazi podataka, kao i Operativne planove i dostaviti na znanje Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Zadar, kako bi se zajednički pripremili i povezali u sustavu zaštite i spašavanja na području Zadarske županije u ljetnoj sezoni, a prema njima ŽC 112 daje obavijest, temeljem DHMZ obavijesti, i o toplinskom valu, suši i sl., dogovorili su prisutni i napomenuli kako se posebno treba zanoviti letak o broju „112“, za turiste, sa strane TZ Zadarske županije uz nove brojeve žurnih službi: 192, 193 i 194, a koju obvezu je preuzela Ivka Ćorić sa TZ ZŽ. Letak, doduše, postoji, no na njemu su i nadelje stari brojevi spomenutih službi koji više nisu u fumkciji i nužna je što žurnija realcija.

U cilju aktivnosti, kod eventualnog traganja i spašavanja, turist mora imati točne brojeve žurnih službi.Naročito je to poželjno na graničnim prijelazima kada prođe i do 100.000 osoba u ljetnoj sezoni pa da odmah imaju propagandni materijal u cilju boljeg snalaženja.

Zavod za hitnu medicinu, kao i svake godine, otvara svoje ispostave na autocesti, za ispomoć u slučaju prometnih nesreća. U tom smislu, u tijeku je izrada Protokola za masovne nesreće na autoputu, na koji će nadležne službe (policija, vatrogasci, PUZS Zadar-ŽC 112 i ostali dati svoje mišljenje, a također, u slučaju prekida prometa na prometnim pravcima područja Zadarske županije, zastoja uslijed bure, nevremena i slično, potrebno je u suradnji sa Crvenim križem osigurati opservaciju takvih događaja na cesti i ponuditi turistima pomoć (informaciju,vodu, hranu, privremeni boravak…).

Isto tako, naglasili su nazočni, o čemu je izvijestila Državna služba za zaštitu i spašavaje, sve pravne osobe na županijskom prostoru trebaju imati svoj Operativni plan evakuacije i zbrinjavanja ljudi, koji usklađuju sa nadležnom JLP(R)S, i postupaju po njemu u slučaju potrebe i hitnih zbivanja. Koordinaciju, kao i support pruža Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar (pročelnik, Odjel za preventivne i planske poslove i ŽC 112).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...