Blagdan u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak – Tijelovo

U četvrtak, 19. lipnja,  katolički puk slavi Tijelovo – svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u Hrvatskoj prema aktualnom kalendaru i neradni dan. Na području Nadbiskupije zadarske obilježit će se brojnim svečanim misama, a onu središnju u katedrali sv. Stošije,  predvodi mons. Želimir Puljić, s početkom u 19:00.

Nakon mise slijedi tradicionalna euharistijska procesija okupljenog mnoštva od katedrale, Kalelargom, Narodnim trgom, Ulicom Elizabete Kotromanić do crkve sv. Šime gdje će nadbiskup udijeliti blagoslov s Presvetim prisutnim vjernicima.

U procesiji, kao javnom iskazu vjere i zajedništva Crkve u ljubavi prema Kristu u otajstvu Euharistije, sudjeluju uobičajeno za taj dan sav prezbiterij i redovničke zajednice grada Zadra, ali i vjernici iz svih gradskih župa.

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak iza Presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa.

Katolička Crkva blagdan slavi u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, također želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...