“Majko bogova” moli za nas, “Tropski Pariz” i rodni grad Mister Noa

Manus, Manus, ma otkuda to ime u glavi, i onda se upalila lampica. Pa, da. Mister Noa. To je njegov grad, moga strip junaka iz školskih dana. Naravno, oni nešto stariji sjećaju se tih „crtanih romana“, mlađima bih možda trebao pojasniti što to uopće znači strip i usput pronaći ekvivalent u brojnim računalnim igricama. No, dobro, taj MN dolazi nam upravo iz toga grada. E, sada, za razliku od poznatog strip junaka Mister Noa koji živi u Manausu i zarađuje za život prevozeći putnike, turiste i avanturiste svojim malim avionom marke „Piper“, Kovač i igrači su do ‘srca džungle’ doputovali udobnim i sigurnom zrakoplovom letom iz Salvadora.

Hrvatsku reprezentaciju dočekalo je 30 stupnjeva Celzijusa i 66 posto vlage, piše Hina i nastavlja: Međutim, vremenska prognoza za sutra je daleko nepovoljnija. Tijekom utakmice očekuje se temperatura oko 30 stupnja, 90 posto vlage, i moguća kiša.

Manaus, čije ime na indijanskom narječju znači „majka bogova“ je glavni grad brazilske države Amazonas. Iz male riječne utvrde na Rio Negro pretvorio se u moderni suvremeni grad s gotovo dva milijuna stanovnika. Grad je osnovan 1669. i zanimljivo oko njega u radijusu oko 1.000 kilometara nema većeg grada pa se u Manaus dolazi jedino vodom ili zrakom. Smješten u srcu Amazone, definitivno je najintrigantniji grad SP-a.

Krajem 19. stoljeća Manaus je zbog izvoza gume postao izrazito bogat grad, kao i najvažniji kulturni centar sjevernog Brazila. Lokalni moćnici željeli su Manaus transformirati u moderni europski grad i nazivali su ga „tropski Pariz“. Razvijao se tri puta brže od New Yorka i dugo godina bio mjerilo modnih trendova i raskoši, poput Pariza i Londona. Iz tog vremena moći u Manausu su ostale brojne građevine, kao što je kuća Opere, Teatro Amazonas, koja je kopija pariške operne kuće (Grand Opera de Paris), crkva sv. Sebastiana, tržnica… Dvadeset godina kasnije su, međutim, pale cijene kaučuka. Propadanje svjetski poznate operne kuće postalo je simbolom propadanja čitavoga grada.

U novije doba porastao je interes za ovaj dio svijeta. Otkrivena je nafta u njegovoj blizini, a na važnosti dobiva i ekološki turizam. Manaus ima međunarodni aerodrom i razvijenu elektroničku i industriju kemijskih proizvoda. Izvozi se brazilski orah i guma.

Kako je Amazona poznata po ribi, krokodilima, voću i raznim drugim prehrambenim artiklima u samoj luci se nalazi i velika tržnica.

Do izgradnje stadiona Amazonas, najveći stadion u gradu bio je Vivaldao , koji je otvoren 1970. godine, a čast da prvi igraju na njemu imali su Brazilci, kojima je to bila zadnja provjera uoči SP-a 1970. u Meksiku. Iako u Manausu danas nema ozbiljnijih nogometnih klubova, Hina navodi Nacional Football Club, koji je nekada nastupao u brazilskoj prvoj ligi. Manaus je bio poznatiji po borilačkim sportovima, a na sportskom planu proslavio se jiu-jitsom. U tom gradu stasali su brojni svjetski borilački prvaci, poput Fredsona Paixaoa, Wallida Ismaila, Ronalda Souze, Bibiano Fernandes, Saula Ribera…

Stadion Arena Amazonija je multifunkcionalan, pa će nakon završetka prvenstva imati i druge namjene osim nogometnih utakmica. Na stadionu se posebnim sustavom skuplja kišnica, i ta voda se koristi u komunalne svrhe, kao i za održavanje terena. Na stadionu su instalirani tzv. plant ekrani zaduženi za apsorpciju sunčeve energije koju pretvaraju u električnu za napajanje igrališta. Pored samog stadiona koji ima kapacitet 39.118 mjesta za sjedenje, tu su i brojni restorani, kao i podzemni parking za desetak tisuća vozila. Kompletan sportski centar nakon SP-a se pretvara u sajamski prostor, kao i veliki kulturni centar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...