Ministarstvo odobrilo studiju utjecaja na okoliš Centra za gospodarenje otpadom

Ministarstva zaštite okoliša i prirode, odnosno njegovo stručno povjerenstvo, odobrilo je studiju utjecaja na okoliš za budući Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjima. Komisija je uz jednoglasno mišljenje o prihvatljivosti lokacije za okoliš, propisala mjere zaštite okoliša i program praćenja stanja okoliša za predmetni zahvat. Sve to bit će uskoro objavljeno na stranici Ministarstva zaštite okoliša, najavila je za Zadarski list glasnogovornica Dijana Sušac.

Iz tvrtke Eko Zadar, koja je nositelj tog kapitalnog projekta, najavili su kako bi se već ove jeseni projekt, čija se vrijednost procjenjuje oko 60 milijuna eura, trebao aplicirati prema EU fondovima. Prethodno treba završiti idejni projekt, kao i studiju izvedivosti uz predočenje dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole i izradu idejnih projekata 4 pretovarnih stanica.

U organizaciji Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO), održan je pak okrugli stol na temu Centri za gospodarenje otpadom – Gdje smo? Kako idemo? Na okruglom stolu sudjelovali su: Irena Relić, voditeljica Odjela za pripremu projekata pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Mladen Jozinović, voditelj Grupacije centara za gospodarenje otpadom pri HGK i direktor RCGO Piškornica, Tomislav Ćurko, predsjednik Udruženja komunalnog gospodarstva i voditelj Grupacije održavanja čistoće pri HGK, Danko Fundurulja, predstavnik Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom, te Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije, izvijestili su iz Ministarstva zaštite okoliša.

Gospodarenje otpadom jedan je od gorućih problema današnjice te je nužno uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Otpad nastaje kao posljedica svih ljudskih aktivnosti i u svim gospodarskim djelatnostima, a predstavlja materijalni i energetski gubitak te donosi troškove društvu koje treba osigurati njegovo skupljanje, transport i odgovarajuće zbrinjavanje s najmanjim mogućim negativnim utjecajem na okoliš. Gospodarenje otpadom izrazito je bitno u ekološkom i ekonomskom smislu, čulo se na skupu uz to da najkasnije 31.12. 2018. Hrvatska treba uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Ciljevi koji su zacrtani u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i preuzeti iz pristupnih pregovora s  Europskom unijom su smanjenje odlaganja i povećanje recikliranja, zatim sanacija postojećih odlagališta otpadom i izgradnja centara za gospodarenje otpadom.

Centri za gospodarenje otpadom su suvremena postrojenja u kojima se  dodatno obrađuje komunalni otpad čime se njegova količina svodi na minimum. Ovakva postrojenja nisu novost, do sada ih je u Europi izgrađeno preko 300 a svaki centar mora ishoditi okolišnu dozvolu, kojom će biti jasno definirani uvjeti rada i praćenje utjecaja na okoliš. Izgradnjom centara za gospodarenje otpadom ispunit će se jedan od ključnih elemenata za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja smećem.

U 2014. s radom će započeti prva dva centra za gospodarenje otpadom, Marišćina i Kaštijun, a 2016. započeti će s radom CGO Bikarac. U tijeku je priprema pet velikih projekata centara za gospodarenje otpadom, to su Lučino razdolje – Dubrovačko – neretvanska županija, Lećevica – Splitsko – dalmatinska županija, Biljane Donje – Zadarska županija, Babina gora – Karlovačka županija te Piškornica koja će pokrivati: Krapinsko – zagorsku, Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko – križevačku županiju. U pripremi je i projekt CGO-a Grada Zagreba, kojim bi se zaokružio sustav.

Samo vrijednost izgradnje svih centara za gospodarenje otpadom procjenjuje se na oko 4.8 milijarde kuna, a za njihovu realizaciju oko 65 posto iznosa osigurat će se u EU fondovima. Početkom gradnje svih navedenih centara uz građevinski sektor, otvaraju se mogućnosti za ostale grane industrije uključene u proizvodnju i ugradnju tehnoloških rješenja kao i transportni sektor, a u svakom centru biti će potrebno zaposliti 40 do 80 osoba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...