Na Aktualnom satu skupštinara ukazala se kontroverzna Judit Reisman

Nagrada koju je župan Stipe Zrilić prije nekoliko dana uručio nadarenim đacima i njihovim nastavnicima za postignuća u nastavnom procesu i natjecanjima znanja, našla se u srijedu i na skupštinskom zasjedanju Zadarske županije, a radilo se podsjetimo o knjizi „Seksualna sabotaža“, autorice kontraverzne Judith Reisman.

Na Aktualnom satu, Marijana Botić, vijećnica Akcije mladih taj potez je nazvala „u najmanju ruku neprimjerenim i neprikladnim priznanjem talentiranim učenicima“. Kazala je i kako je primila poziv jedne zadarske prosvjetarke, u kojoj je moli da Županu prenese poruku: „Profesija nastavnika i učitelja je toliko degradirana, ali da mi imamo toliko novaca kao Županija mi bi županu poklonili knjigu Main Kampf“.

Moja namjera kod darovanja spomenute knjige je bila dobra namjera. To znači, da se vidi i  druga strana onih koji drugačije misle o zdravstvenom odgoju koji se želi uvesti kod nas. Usput, niste informirani, ni vi ni ta gospođa o temeljnim aktivnostima Judith Reisman i upravo je ona jednim dijelom do danas povezala Kinseya sa nacističkim pokretom, a upravo njena obitelj je stradala od strane nacista, odgovorio je na upućenu kritiku župan.

Dio nastavnika mentora, podsjetimo, neugodno se „na licu mjesta“ iznenadio i potiho prosvjedovao kada su iz vrećice izvukli ipak neočekivani dar. U Županiji su novinarima potvrdili da je župan darovao ukupno 40 knjiga, ali kako su prenijeli HRT i portal Indeks nisu rekli koliko su za njih utrošili proračunskog novca.

Kako bilo, jednima cijenjena američka doktorica komunikologije, drugima pseudoznanstvenica, nije bila jedina „vruća“ tema Aktualnog sata. Pa je Grozdana Perić upitala što se može učiniti kako bi Agencija za pomorski obalni linijski promet ponovno uspostavila katamaransku liniju Pula – Mali Lošinj -Zadar.

To nije u redu, umjesto da državna politika čini to da što više i što bolje pospješuje komunikaciju i razvija Hrvatskoj itekako značajan turistički promet, on se na ovaj način praktički gasi i guši, što će se na žalost pokazati u novčanim brojkama. I umjesto da špara i štedi tamo gdje neće izazvati velike probleme, ovdje se događa da se ukida jedina linija koja povezuje Zadarsku županiju sa Istarskom, upozorila je HDZ-ova vijećnica.

Na 8. sjednici Skupštine Zadarske županije, održanoj 18. lipnja,  pred vijećnicima se, inače, našlo blizu 40 točaka dnevnog reda. Uz ostale, vijećnici su donijeli Odluku o ustanovljenju zajedničkog otvorenog lovišta „Nin”, dali suglasnost na Izvješća o radu, financijskom poslovanju i višku prihoda zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi- Psihijatrijske bolnice Ugljan, Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na moru, Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja Zadarske županije, Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije i Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.

Prihvaćeno je i Izvješće o radu i poslovanju Ljekarne Zadar za 2013. godinu  dana suglasnost na zaključak o rasporedu dobiti ove ustanove, a na dnevnom su redu bila i izvješća o radu i financijska izvješća ustanova u kulturi za 2013. i to: Narodnog muzeja Zadar, Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i Kazališta lutaka Zadar.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije za 2013. godinu, a dana je suglasnost javnoj ustanovi  Natura Jadera na Izvješće o ostvarivanju plana upravljanja i godišnjeg programa zaštite, održavanja,očuvanja, promicanja  i korištenja zaštićenih dijelova prirode na području Zadarske županije za 2013. Prisutni su prihvatili i Izvješće o radu  i godišnje izvješće o izvršenju financijskog plana Javne ustanove Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije-Agrra za 2013., kao i ono Županijske lučke uprave Zadar.

Skupština je dala 11 koncesija na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja sidrišta, 2 za uzgoj školjki, a poništila je šest postupka prikupljanja ponuda  za davanje koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja sidrišta i terase za ugostiteljstvo. Donesena je Odluka o javnom prikupljanju ponuda za davanje koncesija na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja sidrišta Pakoštane 2 i sidrišta u uvali Šipnate na otoku Ižu, kao i za uređenje javne plaže u Privlaci. Na zahtjev društva Cromaris d.d. toj je tvrtki zbog novih investicija produžena koncesija na pomorskom dobru na 30 godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...