Nin poziva na Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa uz doček ljeta

U subotu 21.lipnja, to već znate, kao i svake godine uostalom, stiže nam kalendarsko ljeto, koje u Zadarskoj županiji ima, baš kao i ono Novo na početku siječnja, svoj doček, u Ninu, na Festivalu sunca i svjetlosti, u crkvi sv. Križa.

Koje sve tajne i izvanredne, našem umu još uvijek nedokučive, ideje i putove ostvarenja, krije ninska crkva sv. Križa? I kako to igra sunca, svjetla i sjene nepogrešivo poput kalendara i sunčanog sata govori o dobu godine, mjesecu, pa i satu?!

Dakle, prvi Festival Sunca i svjetlosti jedinstvena je manifestacija održana u crkvi sv. Križa prvoga dana ljeta 2009., Međunarodne godine astronomije, u pravo vrijeme i na pravom mjestu! Ta manifestacija – jedinstvena upravo kao što je to i crkva nazvana najmanjom katedralom na svijetu – počiva na građevinskoj neobičnosti predromaničke građevine križnoga tlocrta s kupolom koja ima osobite karakteristike nesvakidašnja zdanja.

Naime, svaka strana crkve ima ovalni otvor, a njezina je izgradnja i pozicija u odnosu na položaj sunca kroz čitavu godinu – kako je objasnio znanstvenik Mladen Pejaković – zavisna o zimskom i ljetnom suncostaju (solsticiju) i proljetnoj i jesenskoj ravnodnevnici (ekvinociju) pa je kreirana tako da služi kao sunčani sat i kalendar.

Upravo je stoga promatranje igre svjetla i sjene izniman doživljaj za djecu i odrasle, znanstvenike i sve posjetitelje, a prilika je to i za promociju astronomskog i arhitektonskoga značaja crkve Sv. Križa koju neki znalci uspoređuju sa Stonehengeom. Uz ljepotu igre svjetla i sjene u uistinu spektakularnom mini- zdanju, ali i uzbuđenju upravo započetog ljeta,  jedinstveni festival ima sve više poklonika koji uživaju u igri svjetla i sunca, sudjeluju u kreativnim radionicama i slušaju zanimljiva znanstvena i stručna predavanja

Tradicionalna manifestacija se temelji na valorizaciji astronomskog i arhitektonskog značaja crkve sv. Križa, a značaj festivala u čijem su središtu crkva sv. Križa i sunce očituje se u novom promišljanju i novom marketinškom komuniciranju već poznatog spomenika kulture kroz dosada nepoznati fenomen koji se nalazi tu među nama, dosada malo poznat, znanstveno i stručno zanimljiv, a turistički atraktivan na nacionalnom i međunarodnom planu, ističe Marija Dejanović iz TZ Nin, pozivajući da se pridružimo u aktivnostima koje provodi tim Turističke zajednice u suradnji s Dječjim vrtićom i osnovnom školom iz Nina.

Pridružili su im se stručnjaci i znanstvenici koje privlači simbol Nina, Zadrske županije i RH, a ciljem da jednom postane međunarodni, znanstveni, kulturni i pedagoški projekt EU-a.

 

Program

12.30 Individualni dolazak do crkve sv. Križa zbog  „Igre sunca u crkvi sv. Križa“

12.51 Promatranje sunčevih sjena u crkvi sv.Križa u trenutku suncostaja (solsticija)

16.30 – 19.00 Likovna radionica za djecu, mlade i sve one koji se tako osjećaju.

– Tema: crkva sv. Križa u cvijeću za vrijeme suncostaja

– Osiguran su papir za crtanje u različitim tehnikama: pastele, vodene i drvene bojice,       ugljen, olovka…

– Ukoliko se crkva sv. Križa želi crtati u drugoj tehnici mole se sudionici da ponesu potreban pribor za rad

– Mjesto radionice: Crkva sv. Križa – u slučaju lošeg vremena radionica će se održati u Župnoj dvorani u Ninu

20.00 Prikazivanje filma „Broj iz svjetlosti” Mladena Pejakovića u Baroknoj kući

20.10 Znanstvena i stručna predavanja

21.15 Promatranje Mjeseca i zvijezda uz pomoć teleskopa

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...