Radionica obnove i očuvanja suhozida i bunja na području Općine Tkon

Turistička zajednica Općine Tkon i LAG” Laura” u suradnji s Udrugom “4 Grada – Dragodid” između 22. i 25. lipnja organizira info radionicu “Obnove i očuvanja suhozida i bunja na području Općine Tkon”,  u nakani podsjećanja i oživljavanja tradicijskih vrijednosti kraja.

– Ovogodišnja radionica će trajati četiri dana i sadržavati će više praktičnog rada od prošlogodišnje koja se sastojala iz predavanja, praktičnog rada, ali i obilaska otoka Pašmana. Za vrijeme održavanja lanjske radionice obilježavali su se svi zanimljivi suhozidi i bunje za kartu suhozida u RH. Očekuje se velik odaziv volontera iz udruge “4 Grada – Dragodid”, s područja Tkona kao i sa cijelog područja LAG “Laura”. U ponedjeljak, 23. lipnja svoju bi potporu trebali iskazati svojim dolaskom i konzervatori iz Uprave za zaštitu kulturne baštine iz Zadarskog odjela pri Ministarstvu kulture, kaže nam Nadia Varunek iz TZ Tkon.

Cilj ovakvih radionica je upoznavanje mlađih generacija o vrijednostima suhozida, tehnici suhozidne gradnje općenito, povijesti i  načinu njihovog nastanka, prevenciji devastiranja naše ruralne baštine i očuvanju iste, a kroz sve ovo stvoranje zanimljiva turističkog proizvoda.

Ministarstvo  kulture Republike Hrvatske prihvatilo je modalitet zaštite suhozida kroz zaštitu same tehnike gradnje kao nematerijalnog kulturnog dobra. Vještina zidanja “u suho” tako je zaštićena na nacionalnoj razini rješenjem o preventivnoj zaštiti čije je trajanje tri godine unutar kojih bi morao evaluirati pristup zaštiti suhozida i pripremiti konačno rješenje o trajnoj registraciji. Iz Tkona pozivaju sve ljubitelje suhozida na učenje i druženje kroz teoretsku i praktičnu radionicu obnove suhozida Prvi sastanak je u nedjelju 22. lipnja, u 09:00.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...