MOL traži do 3 milijarde eura, Vlada spremna dati najviše 1,6 milijardi

Odnosi između Hrvatske i MOL-a oko Ine došli su do točke u kojoj se izgleda jedino može dogovarati cijena otkupa dionice ili prodaje dionica trećoj strani.

Prema informacijama od izvora s obje strane, čini se da su i Vlada i MOL odlučili da se trebaju rastati. Neslužbeno se već pisalo da je MOL odlučio svoj paket u Ini prodati, ali je Večernjem listu to iz visokih izvora i potvrđeno.

SAD i EU ne žele Gazprom

MOL navodno traži od dvije do tri milijarde eura za 4,9 milijuna dionica Ine, što bi bilo od 3096 do 4604 kuna po dionici Ine. S druge strane, Hrvatska, u slučaju da uspije zatvoriti financijsku konstrukciju, ne želi dati više od 2500 kuna po dionici, što je ukupno oko 1,6 milijardi eura za cijeli paket. Ruski Gazprom, koji je pokazao interes za ulazak u vlasničku strukturu Ine, vjerojatno bi bio spreman platiti veću cijenu, ali ni EU ni SAD, čiji utjecaj na Hrvatsku ne treba podcijeniti, ne bi blagonaklono gledale na takvu transakciju. Zato se čini da iza namjere da Hrvatska preuzme Inu, o čemu je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak govorio u razgovoru za Bloomberg, stoji potpora iz tih centara. Kako nam je potvrđeno iz izvora dobro upoznatih s namjerama Vlade, država ima dva modela po kojima bi mogla otkupiti dionice Ine od MOL-a.

Prvi predviđa kupnju klasičnim kreditom. Investicijski fond, sindikat banaka ili pak jedna velika investicijska banka Hrvatskoj bi odobrili novac za preuzimanje paketa koji drži MOL, ali za taj kredit ne bi jamčila država, već bi kolateral bile same dionice. Dakle u zalog bi se dalo 49,08 posto kupljenih dionica plus 19 posto dionica koje država posjeduje. Država bi zauzvrat za kredit obećala i da će u roku od dvije godine prodati većinski paket u Ini. Drugim riječima, velika je vjerojatnost da bi kredit bio vraćen pa bi se takva transakcija teoretski i mogla odobriti. Ipak, ako taj model ne bi uspio, postoji još jedan model koji se još razrađuje, ali o njegovim detaljima još se ne želi izlaziti u javnost. – Tražimo najbolje rješenje koje će braniti državne interese. Sve opcije su otvorene – rekao je ministar Vrdoljak novinarima nakon što je za Bloomberg izjavio da Vlada razmatra mogućnosti da uzme kredit kako bi otkupila dionice Ine od MOL-a te priznao da se rješenje intenzivno traži.

Obje se strane žele razići

– Ako hrvatska Vlada cilja uspostaviti državnu kontrolu nad Inom, MOL će tražiti od hrvatske Vlade da putem službenih kanala iskaže namjeru o otkupu udjela u Ini, na isti način kao i druge zainteresirane strane za kupnju – stoji u priopćenju MOL-a. Mađarska kompanija priopćila je da njezina strategija u vezi s Inom ostaje nepromijenjena – želi da hrvatska naftna kompanija nastavi poslovati prema tržišnim načelima. Ako pregovori s hrvatskom Vladom budu uspješni i Ina nastavi poslovati prema tržišnim načelima, to će dugoročno stvoriti rast i povećati vrijednost dioničarima, priopćeno je iz MOL-a.

Ipak, potvrdu informacije da je MOL već unaprijed odlučio prodati Inu može se iščitati u rečenici iz priopćenja koje su objavili mađarski mediji u kojoj stoji da u slučaju neuspješnih pregovora MOL prodaje svoj udjel od 49,1 posto. Neuspješni pregovori u MOL-ovoj interpretaciji bit će ako “hrvatska Vlada i dalje bude ustrajna zadobiti državnu kontrolu u Ini, unatoč uznapredovaloj fazi privatizacije”. Poznato je da Hrvatska inzistira da se poslovanje i upravljanje Inom prilagodi Zakonu o trgovačkim društvima, odnosno da se Ina dekonsolidira iz MOL grupe, a to je sudeći prema navedenoj rečenici, MOL-u neprihvatljivo. S druge strane, Hrvatskoj je neprihvatljiva opcija da MOL zadrži kontrolu nad Inom. Čini se da su obje strane odlučile da je najbolje – razići se.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...