Banski dvori prodaju milijun kvadrata zemlje: Investitorima nude i bivšu vojarnu Šepurine između Zatona i Petrčana

Na popisu imovine koju je država preko svojeg Ureda za upravljanje državnom imovinom ponudila potencijalnim investitorima, jedna od najatraktivnijih nekretnina je prostor bivše vojarne u Šepurinama od čak milijun četvornih metara, ali krajnje je neizvjesno hoće li Vladina akcija privući nekog ozbiljnog ulagača.

Prije pet godina “Tankerska plovidba”, “Turisthotel”, “Tankerkomerc”, “Vrana” i Grad Nin osnovali su tvrtku “Aenona” s namjerom izgradnje od 200 do 300 milijuna eura vrijednog turističkoga kompleksa visoke kategorije s igralištem za golf, a koji bi se komplementarno uklopio u niz: Ninsko blato, Turističko naselje Zaton, resort Punta Skala. Međutim, nadolazeća kriza “pojela” je taj preambiciozan plan unatoč prešutnoj ili izravnoj podršci lokalne politike, pa i bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića.

– Jako mi je drago što se sada otvara nova mogućnost sa Šepurinama, jer tu priču treba pokrenuti s mrtve točke i zaustaviti neprihvatljivu zapuštenost i devastaciju tog prostora. Iako nismo vlasnici zemljišta, pokušavali smo to spriječiti, ali nismo uspjeli; unatoč fizičkim barijerama, uništeni su i razvučeni hangari, oprema i namještaj, tamo više nema ništa upotrebljivog.

Zato se veselim novom pokušaju da se pravom investicijom valorizira ta atraktivna lokacija – kaže gradonačelnik Nina Emil Ćurko, smatrajući da je riječ o prostoru jedinstvenom na cijelom Jadranu i zahvatu koji bi bio značajan i za cijelu Zadarsku županiju, a kamoli za Nin.

Ninski gradonačelnik iskreno priznaje da se proteklih godina nije pojavio ni jedan ozbiljan investitor željan ulaganja u Šepurine.

– Bilo je raznoraznih posredničkih pokušaja, ali nitko nije došao s konkretnim planovima, idejama i namjerama – kaže Ćurko, napominjući da Nin sličan potez države očekuje i kad je riječ o zapuštenom i već opasnom području nekadašnje ciglane, koji je također u državnom vlasništvu.

Problem je moguće vidjeti i u tome što je katastarskom izmjerom zaprimljen niz dosad neriješenih imovinsko-pravnih prigovora privatnih vlasnika za područje ciglane, ali i Šepurina, gdje je Prostornim planom grada Nina predviđena izgradnja turističkih sadržaja.

Kad je riječ o Šepurinama, gradskim je planom tamo na 20 hektara ucrtana turistička zona, ali ravnateljica Županijskog zavoda za prostorno uređenje Nives Kozulić kaže da će taj plan biti usklađen s Prostornim planom županije.

– Nedavnim izmjenama i dopunama Županijskog prostornog plana Šepurine su dobile poseban tretman i za tu će specifičnu zonu biti potrebno izraditi studiju.

Predviđeni su kapaciteti ograničeni na 2000 turističkih korisnika, a posebno se inzistiralo i na zadržavanju već postojeće piste, jer bi manji sportski aerodrom sigurno bio itekako vrijedna dodatna ponuda toj turističkoj destinaciji, ali i cijelom zapadnom dijelu Zadarske županije – kaže Kozulić, uvjerena da te odredbe Prostornog plana Zadarske županije neće naknadno biti mijenjane.

Pavić: Turizam nas ne zanima

Mi apsolutno nismo zainteresirani ni za kakav, pa ni za ovaj turistički projekt. Svojedobno je kao d.d. osnovana tvrtka “Aenona”, pa smo je transformirali u d.o.o. i uskoro ćemo je ugasiti. Riječ je o atraktivnom zemljištu koje onaj tko ima potrebno znanje u turističkoj djelatnosti može oplemeniti i ja vjerujem da će se naći zainteresiranih investitora. Ali to se ne tiče našeg core biznisa niti se “Tankerska plovidba” ima namjeru širiti u turizam – kaže direktor “Tankerske plovidbe” Mario Pavić.

Što se nudi u rasprodaji

Osim Šepurina, država na području Zadarske županije investitorima nudi i bivšu vojnu nekretninu u Ninu površine 19.300 četvornih metara, hotel “Iž” od 8233 kvadrata, zemljište površine 131.136 kvadrata s odašiljačkim objektima u Grbama, neizgrađeno građevinsko zemljište od 41.641 kvadrata u Poličniku, te vojni objekt i 37.340 kvadrata zemljišta na Istu, kao i 2843 kvadrata na Molatu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...