Josipović oštro: “Da sama ne odlazi, dobila bi otkaz u NATO-u!”

Predsjednik Republike Ivo Josipović jučer je u izjavi za Novi list optužio predsjedničku kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar Kitarović da se zauzima za ukidanje ratnog zrakoplovstva, te da je u »svojim intervjuima i izjavama pokazala elementarno nepoznavanje pojmova vezanih za ratno zrakoplovstvo i nadležnosti državnih tijela vezanih za obranu«.

– Njena posljednja izjava je opravdanje, peglanje činjenice jasne svakome tko imalo razumije u vojsku i obrambeni sustav. Naprosto, ona niti poznaje nadležnost državnih tijela, niti zna elementarne pojmove vezane za obranu zračnog prostora. Naknadno je na brzinu, na Wikipediji ili gdje već, pronašla što je to air policing i nastojala pravdati svoje neznanje. I opet nije dobro interpretirala o čemu se radi, rekao je Josipović.

– Tvrdnje gđe Grabar Kitarović o air policingu, čak i ako je u međuvremenu naučila što taj termin znači, kao da govore da joj je najbliža opcija ukidanje ratnog zrakoplovstva. Za mene je donošenje takve odluke u ovom trenutku u potpunosti neprihvatljivo. Mudro je i dobro za oružane snage, dok možemo, pričekati s konačnom odlukom ne bi li došlo vrijeme da odluku donesemo neopterećeni teški bremenom ekonomske krize, smatra Josipović.

Osnovne činjenice

Dodao je da je očigledno da Grabar Kitarović ne poznaje Zakon o sigurnosno obavještajnom sustavu iz kojeg se jasno vide nadležnosti Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeća za obranu.

– Naravno da obrana spada u nacionalnu sigurnost, ali je Zakon vrlo jasno alocirao vojna pitanja u Vijeće za obranu. Vijeće za nacionalnu sigurnost, vidljivo je to i iz ukupnog sadržaja Zakona, bavi se primarno tajnim službama, njihovim nadzorom i povezanim pitanjima. Naravno da u određenom kontekstu o zrakoplovstvu i obrani može raspravljati i Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali nikako kao jedino ili primarno tijelo kako je to tražila gospođa Grabar Kitarović, kaže Josipović. Naglasio je da njegova buduća protukandidatkinja nije ni spomenula Vijeće za obranu, temeljno tijelo koje brine o vojnim pitanjima, te da »netko tko želi biti predsjednik države treba poznavati barem te osnovne činjenice«.

Josipović je kazao da je »surađivao i s vladom HDZ-a, i s vladom SDP-a«, te da su»obje željele najbolje za naše oružane snage i zrakoplovstvo«.

– Naprosto, za najbolje rješenje, nabavku novih kvalitetnih borbenih zrakoplova nije bilo novaca. Da se donosila konačna odluka, ona bi morala biti negativna kada je riječ o kupnji aviona. Zato su obje vlade odlagale odluku čekajući bolja vremena. I obje su vlade postupile ispravno. Naš je zračni prostor s postojećim zrakoplovima siguran do 2024. godine, a za konačnu odluku o tome hoćemo li kupovati avione samostalno ili tražiti podjelu troškova kroz partnerstvo sa saveznicima, još ima nešto vremena. U svakom slučaju, sposobnost ne smijemo izgubiti. Za mene, potpuno prepuštanje zaštite zračnog prostora nekoj državi nije solucija. Uostalom, gđa Grabar Kitarović bila je ministrica u Vladi i članica oba Vijeća. Zašto tada nije govorila o zrakoplovima, pita se Josipović.

Opravdanje za MORH

On smatra da se o njenim tvrdnjama nije trebao očitovati ministar obrane Ante Kotromanović umjesto glasnogovonika MORH-a.

– MORH je odgovorio preko glasnogovornika. Službeno, kandidat se postaje nakon prikupljanja potpisa. Da li će i kada ministar odgovoriti sam, njegova je stvar. MORH je opravdano reagirao na očitu zlouporabu Oružanih snaga, posebno ratnog zrakoplovstva u političke svrhe, u svrhu vlastite kampanje. Nemoralno je Hrvatsku vojsku staviti u funkciju vlastite kampanje, posebno, kada se o njoj govori neznalački i podcjenjivački. »Jadno zrakoplovstvo«, kako ga je nazvala, prošle je godine u različitim operacijama spasilo dvjestotinjak života, branilo nas od poplava i požara, spašavalo ljude i u zemlji i u inozemstvu, školovalo mlade pilote, ne samo naše nego i iz drugih država. Zato, MORH je morao reagirati, reagirao sam i ja, kaže Josipović.

On smatra da je nije točna ocjena Granar Kitarović da se u slučaju MORH-ovog priopćenja radi o »čistom političkom pamfletu«.

– Ne, MORH je reagirao na politikantski pamflet i zaštitio Oružane snage i sustav obrane od njegovog uvlačenja u dnevnu politiku. O politikantstvu najbolje govori to što je svoju višemjesečnu šutnju i neizjašnjavanje o važnim političkim i svjetonazorskim pitanjima pravdala zabranama NATO-a za koji radi. NATO je novinarima rekao da to nije točno i da u slobodno vrijeme može politički djelovati. Dakle, svoju je kampanju počela neistinom. Sada, još u istom statusu, odjednom govori, ali suprotno dobrim običajima da službenik NATO saveza polemizira o oružanim snagama države-članice. Da sama ne odlazi, vjerojatno bi za ovakvu zlouporabu dobila otkaz u NATO savezu, zaključuje Josipović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...