Paški srednjovjekovni sajam 2. i 3. kolovoza

U subotu i nedjelju, 2. i 3. kolovoza, na glavnom paškom trgu, Trgu Petra Krešimira IV., Branimirovoj obali i Luki Mandrač održat će se sajam srednjovjekovnih zanata i gastronomije.

Posjetitelji će uživati u prikazu srednjovjekovnih borbi, prikazu utemeljenja grada Paga te srednjovjekovnih odora i običaja. Održat će se kazališna scena “Lov na vještice” u koji će se uključiti i posjetitelji sajma te scena “Opsada utvrde” u kojoj mogu sudjelovati djeca. Na glavnom paškom trgu mladići i djevojke u srednjovjekovnoj odjeći izvodit će srednjovjekovne i renesansne plesove. Atraktivni turniri u streličarstvu i starim paškim igrama , kao i svake godine, biti će zanimljivi brojnim gostima koji i sami rado postanu natjecatelji.  Djeca i mladi moći će uživati u vožnji srednjovjekovnim vrtuljkom, a svi će se moći fotografirati u kladi –  srednjovjekovnoj spravi za kažnjavanje.

Sve to, i još puno zanimljivih sadržaja, dio su programa Centra za kulturu i informacije Pag pod nazivom “Pag – srednjovjekovni grad”, a čiji je sajam središnji dio.

Cilj projekta “Pag-srednjovjekovni grad” je obnova paške alke koja se u Pagu igrala stoljećima.

U programu sudjeluju Udruga “Paška alka” iz Paga te Udruga Red čuvara grada Zagreba, povijesna postrojba Senjski Uskoci, Udruga starih zanata iz Koprivnice. Na sajmu će sudjelovati i obrtnici iz cijele Hrvatske koji izrađuju replike srednjovjekovnog oruđa, oružja, obuće, odjeće, nakita, te tradicionalna jela i pića.

Udruga “Paška alka” kao domaćin obnavlja srednjovjekovnu tradiciju Paga, a u srednjovjekovnim programima članovi udruge nastupaju u odorama gradskog vijećnika, paških alkara, kneza, pučanki i pučana, plemkinja i plemića, gradske straže, streličara, krvnika i dobošara. U programu sudjeluju i paške čipkarice jer je paška čipka nastala u srednjem vijeku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...