Smak svijeta: Kraj su odavno predviđali, ali i dalje smo tu…

Čak 30 godina bojali smo se ozonskih rupa. Sve do srijede. Tada je UN objavio da jeozonski omotač na dobrom putu da se obnovi. Svi smo odahnuli.

Povodom tog priopćenja UN-a, njemački Bild objavio je tekst u kojem se “prisjetio” raznih teorija o smaku svijeta. Prema jednoj od njih on bi se mogao dogoditi za 866 godina. Tada naime NASA očekuje da će Zemlju udariti asteroid 1950 DA. Promjer mu je kilometar, a šanse da udari zemlju 16. ožujka 2880. godine su 3:1000.

Za šume je opasniji mraz nego kisele kiše

Osamdesetih godina prošlog stoljeća jedna od aktualnih tema bile su kisele kiše.Govorilo se o tome da će one uništiti šume. Godine 1993. tim eksperata je rekao da se ne moramo bojati da će sve šume na Zemlji nestati. Deset godina nakon toga znanstvenici su zaključili da su mraz, suša i orkani za šume puno opasniji nego kisele kiše.

Ni Maje nisu pogodile

Smak svijeta očekivao se u nekoliko navrata zadnjih godina, a najviše se “vjerovalo”Majama. Prema njihovom kalendaru smak svijeta trebao je biti 21. prosinca 2012. godine. Neki su ga pomaknuli i na 5. studeni 2013., a cijelu priču dodatno su raspirili hollywoodski filmovi. S druge pak strane javili su se znanstvenici koji kažu da ništa ne ukazuje na to da će se u bliskoj budućnosti išta promijeniti vezano uz našu Zemlju.

– Ako i postoji neki planet koji bi se mogao sudariti sa Zemljom, sigurno ga astronomi prate već godinama – kažu.

Prijeti oluja El Niño

Jedna od teorija smaka svijeta je i El Niño kojeg prognoziraju za kraj 2014. godine odnosno početkom 2015. Riječ je oluji koja bi inače suhe krajeve trebala potopiti, a onima u kojima inače pada puno kiše poput Indije ili Indonezije, trebala bi donijetiekstremnu sušu i požare. Govorilo se da će El Niño biti najgora katastrofa nakon Černobila. Činjenica je da se klima mijenja, no mnogi ipak vjeruju da tako velike promjene i ekstremi ipak nisu uskoro mogući.

Ledena površina Arktika povećala se 60 posto

Što se topljenja polova tiče, piše Bild, niti to nam trenutno ne predstavlja preveliku opasnost. Činjenica je da se polovi tope, ali razina mora trenutno raste samo 3,2 milimetara godišnje. Osim toga prošle je godine ledena površina Arktika narasla za 60 posto zbog čega je 20-ak brodova ostalo zarobljeno u ledu.

Ptičju gripu već smo zaboravili

Kao prijetnja ljudskom rodu spominjala se i ptičja gripa. Govorilo se o pandemiji, a 2006. godine Europa je bila na rubu histerije. U međuvremenu se pokazalo da ptičja gripa i nije tako opasna kako se mislilo. Danas o njoj više nitko niti ne priča, a tisuće cjepiva koje su države naručile u strahu od širenja bolesti, su propala jer se nitko više ne cijepi protiv ptičje gripe.

Ubili se zbog Halleyevog kometa

Neki prijetnju vide i u Halleyevu kometu. Najviše panike izazvao je u svibnju 1910. godine. Neki su ga se toliko prestrašili da su počinili samoubojstvo, a neki su prodali sve što su imali. Komet se Zemlji približava svakih 76 godina. Kroz stoljeća su mu “pripisivali” kugu, smrt carice, smrt kraljeva. Neki su pak u njemu vidjeli svoju “sretnu zvijezdu”.

Nuklearni rat: Švicarci u bunkeru otvorili hotel

Godinama se ljudi boje i nuklearnog rata. Najviše panike on je izazvao u Švicarskoj gdje je napravljeno čak 300.000 bunkera u koje se može sakriti 8,6 milijuna ljudi. Prije četiri godine Švicarci su malo popustili te su zaključili da im toliko bunkera možda ipak ne treba. Iste su godine u jednom od njih otvorili hotel.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...