Oštrije pedagoške mjere za učenike: Kazne i ukori prenosit će se godinama

Pedagoške mjere za učenike – od ukora, do isključenja iz škole, do sada su bile propisane u statutima škola, no, uskoro će biti izjednačene za sve i propisane pravilnikom.

Jedna od novina je da će se izrečena pedagoška mjera učeniku prenositi tijekom cijele osnovne i srednje škole. Isključenje iz škole ostaje.

Nekada su odgojne mjere bile i šibom po dlanu. Međutim, nova vremena – nova pravila. I to u osnovnoj i u srednjoj školi po četiri pedagoške mjere, od opomene do prelaska u drugu školu, odnosno isključenja iz škole.

U pet školskih godina u osnovnim školama izrečeno je 50 tisuća mjera, a u srednjim 253 tisuće. Novost koju predlaže Ministarstvo možda će ponukati mnoge da ipak pripaze na svoje ponašanje.

Mjera strogog ukora prenosit će se iz godine u godinu tijekom srednjoškolskog obrazovanja, a najteža mjera opomena pred isključenje će se isto tako u srednjoj školi prenositi tijekom srednjoškolskog obrazovanja, kazala Sabina Glasovac, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta za HRT.

Prelazaka u drugu osnovnu školu u pet godina bilo je 103, a isključenja iz srednje škole 1487. Upravo tom mjerom mnogi nisu zadovoljni.

Ako dijete bude izbačeno iz škole tada mu se desi ono što ne želimo, bude na ulici prepušteno samo sebi i sličnim vršnjacima koji će ga opet na neki način poučiti kako se može loše ponašati, rekla je Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mladež.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...