Zračna luka Zadar podnijela je zahtjev za dva ključna razvojna projekta: Produljenje piste i proširenje stajanke

U Ministarstvu zaštite okoliša provodi se postupak ocjene utjecaja na okoliš produljenja uzletno-sletne staze s 2.500 na 3.200 metara, na proširenje glavne stajanke, zatim rasvjete stajanke, izgradnje skladišta za potrebe bescarinske trgovine, dogradnju putničke zgrade „jug“, rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te parkirališta renta-car i taxi vozila, te na koncu i za postavljanje fotonaponske elektrane.

Zašto se toliko toga priprema uređivati i kad će svi ti radovi početi objašnjava direktorica Irena Ćosić.

Investicija od 53 milijuna eura

– U projekt koji smo dostavili Ministarstvu trebali smo sve ovo uvrstiti da se ne traži odvojeno, te da bi se mogli javiti na natječaj za sredstva EU fondova. Prioritet nam je, jasno, produljenje piste, ali su važni i svi ovi drugi sadržaji za podizanje kvalitete Zračne luke. S radovima na modernizaciji ne stajemo od završetka rata i rezultati su vidljivi. Vjerujemo da će ovaj dio procedure biti gotov do veljače naredne godine, a onda je lokacijska dozvola u biti formalnost. Zatim slijedi zahtjev za fondove jer se radi o investiciji od čak 53 milijuna eura, kaže direktorica Ćosić.

Kompletna dokumentacija bi trebala biti gotova tijekom naredne godine, a gradnje bi uslijedila 2016. Jasno shodno odbobrenim sredstvima, piše MediaPress.

S Kinezima još nije sve dogovoreno

Bilo bi naravno dobro da već sada imamo pistu od 3.200 metara, onda bi najavljeni čarteri iz Kine bez problema mogli slijetati i s najvećim zrakopolovima. S njihovim dolaskom još nije sve dogovoreno, taj posao je ipak još samo u najavi, sve ovisi o aviokompanijama koje odrede turoperateri iz Kine koje žele napraviti taj posao.

Podaci o tehničkim karakteristikama Zračne luke Zadar su međunarodno dostupni, no vidjet ćemo hoće li se sve to moći odraditi u rokovima koje bi turoperateri željeli. I avio kompanije žele sve ispitati, pogledati kakve su tu sve destinacije, kakvi se sadržaje nude turistima, koliko kreveta se nudi u kojim kategorijama hotela jer ni oni ne žele letjeti poluprazni, kaže Ćosić.

Zlatni Intertas

Početkom studenog Zračnoj luci Zadar će biti uručen Zlatni Intertas, najviše priznanje međunarodne asocijacije turističkih novinara koja je ocijenila da ova zračna luka ima presudni utjecaj na ukupna turistička kretanja na području Sjeverne Dalmacije.  To je nominalno mala zračna luka, no ove godine sasvim izvjesno da će dohvatiti promet od pola milijujna putnika. I već treću godinu za redom daleko iza sebe ostaviti zračnu luku Pula iz turistički puno jače istarske regije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...