Dijabetičari na udaru: Moraju nadoplatiti 450 kuna za lijek

Najugroženiji među nama, oboljele osobe, ponovno su se našle na bezobzirnom udaru HZZO-a. Ovoga puta novi prijedlog HZZO-a usmjeren je na osobe oboljele od dijabetesa tipa 2 kojim se predlaže uvođenje astronomskih mjesečnih doplata za pacijente u iznosu od oko 450 kuna mjesečno za terapiju GLP-1 injekcijama, priopćilo je Zagrebačko dijabetičko društvo (ZADI) zgroženo najavom nadoplate za koju su doznali na sam Svjetski dan dijabetesa, a uz podršku Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma i Hrvatskog liječničkog zbora.

Dijabetes tipa 2 uglavnom je prisutan kod starijih osoba, a određenom, iako manjem broju pacijenata, GLP-1 injekcije pomažu u smanjenju težine, kontroli šećera, sniženju srčanožilnog rizika i poboljšanju lipidnog profila, navode u svom priopćenju iz ZADI-ja.

Najava nadoplate objavljena je na stranicama HZZO-a uoči Svjetskog dana dijabetesa. Upravo povodom Svjetskog dana dijabetesa, udruge uporno pokušavaju ukazati na dijabetes kao rastući javno zdravstveni i ekonomski problem koji je potrebno adresirati upravo u području prevencije i očuvanja zdravlja oboljelih. Bez ulaganja u prevenciju, dijabetičari će snositi teške posljedice kao što su amputacije, gubitak vida ili rada bubrega.

Iz ZADI-ja upozoravaju da je usvajanjem ovog prijedloga na udaru očuvanje zdravlja dijabetičara, ali se otvara i Pandorina kutija za mijenjanje kompletnog koncepta pružanja lijekova potrebitima bez njihovog značajnog financijskog sudjelovanja.

– Naime, do iznosa nadoplate od oko 450 kuna došlo se tako da se cijena ove injekcije usporedila s vrlo jeftinim tabletama te je naumljeno da se razlika naplati iz džepa pacijenata. Uvođenjem prakse da se kvalitetniji i skuplji lijekovi uspoređuju sa znatno jeftinijima, k tome različitog djelovanja, dovest će na kraju do astronomskih nadoplata od pacijenata ili potpune nemogućnosti da pacijenti uopće dođu do kvalitetnijih lijekova, kažu iz ZADI-ja i dodaju da se ponovno pokazuje da se u praksi uštede koje HZZO najavljuje ostvaruju ondje gdje se upravo ne bi smjelo štedjeti – preko leđa pacijenata koji su glavna svrha postojanja hrvatskog zdravstvenog sustava, glavni razlog svih naših izdvajanja za zdravstvo, a briga za njih pokazatelj humanosti društva u kojem živimo.

Uz upozorenje ZADI-ja priložen je i dopis koji potpisuju Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma i Hrvatski liječnički zbor, a njihovo stručno mišljenje možete pročitati u prilogu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...