Prva nedjelja Došašća: Pali se prva svijeća Adventskog vijenca, ista upaljena sinoć na Trgu Petra Zoranića

Prva je nedjelja Došašća. Počinje vrijeme priprave za Božić i početak nove crkvene godine. Paljenjem prve svijeće na Adventskom vijecu kršćani danas započinju slavlje u svojim obiteljima.

U zapadnom kršćanstvu, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U Rimokatoličkoj Crkvi, u došašću, prevladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije.

U došašću, izrađuje se i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje u došašću.

U ovom vremenu prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. Budnost je otvorenost očiju i srca, duboka svjesnost i nutarnje sabranje. Kršćani u došašću bdiju, da prepoznaju Boga, koji dolazi.

Priprava za blagdan Božića javlja se u 4. stoljeću na istoku, a od 7. stoljeća ustaljena je i na zapadu. Prva nedjelja adventa jest ona koja je najbliža blagdanu svetog Andrije Apostola, koji se slavi 30. studenog.

Baš kao što će danas prvu adventsku svijeću zapaliti brojni vjernici, to su sinoć uz pratnju zbora učinili i gradski oci na Trgu Petra Zoranića, gdje je prigodno upaljena prva svijeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...