Hrvat pokušava izmisliti jezik koji će razumjeti izvanzemaljci

Kako osmisliti pravu poruku za izvanzemaljce? To pitanje bilo je u središtu međunarodne konferencije “Komunikacija diljem svemira” koja je nedavno održana na Institutu SETI u Kaliforniji te je privukla veliku medijsku pozornost. Na skupu su govorili mnogi ugledni znanstvenici, a Hrvatsku je predstavljao filozof Tomislav Janović, profesor na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

Nedostaci u signalima

– Osim neintencionalnog zračenja sa Zemlje, koje traje otkad postoje sredstva masovne komunikacije, u svemir se sustavno šalju intencionalne poruke. Upravo prošli mjesec bila je 40. godišnjica slanja tzv. Arecibo-poruke, vjerojatno najpoznatijeg radiosignala koji je ikad odaslan sa Zemlje – rekao je Janović. – Iako je bilo i pokušaja slanja fizičke poruke, primjerice 1972. godine pločom pričvršćenom za sondu Pioneer 10, radiosignali danas se smatraju najboljom opcijom – dodaje.

SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) jest program koji obuhvaća brojna istraživanja u kojima se uz pomoć radioteleskopa proučavaju obližnje, ali i udaljene zvijezde u potrazi za signalima, što upućuju na inteligentni život. Ta je potraga počela 1960. godine kad je američki astronomFrank Drake u Zapadnoj Virginiji postavio radioteleskop da bi tragao za signalima inteligentnog života u svemiru. Drake, kojemu su danas 84 godine, i dalje traga za E.T.-jem, ali od njega ni traga ni glasa.

– Budući da su u svim dosadašnjim signalima uočeni nedostaci, dr. Douglas Vakoch s Instituta SETI okupio je grupu ljudi koja se već desetak godina bavi tim problemom. Njihovi prijedlozi izloženi su u knjizi koju je nedavno objavio Springer, a o tome smo raspravljali i na skupu. Već desetak godina surađujem s dr. Vakochom pa me je pozvao na konferenciju – rekao je Janović istaknuvši da je najpoznatiji sudionik konferencije bio astronom Seth Shostak.

Konstrukcija poruke

 

– Njegov je prijedlog bio maksimalistički – da se u svemir pošalje što više sadržaja, kao primjerice cijeli Googleov server, da bi se na taj način povećale mogućnosti razumijevanja toga tko smo i što smo. Meni se to baš ne čini dobrom idejom – istaknuo je Janović. On je na konferenciji govorio o ograničenjima s kojima smo suočeni u konstrukciji interstelarne poruke te o mogućim načinima prevladavanja tih ograničenja. – Naravno, glavno je ograničenje nepostojanje zajedničkog svemirskog koda i neznanje o tome što bi ‘druga strana’, ako postoji, mogla znati i koje su joj spoznajne mogućnosti.

Ako ozbiljno shvatimo ta ograničenja, onda nam je jedina opcija poruka koja se minimalno oslanja na kod, a maksimalno na zajednički kontekst, tj. na moguće zajedničko znanje – kaže Janović.

Osvrnuo je i na tzv. Wow radijski signal koji je 1977. godine zabilježio astronom Jerry Ehman tražeći teleskopom Big Ear tragove izvanzemaljskog života.

Woow radijski signal

Wow je imao sve oznake signala za koji se pretpostavlja da je bio upućen od nekog oblika života.

– Misterij toga radiosignala nikad nije razriješen, no danas mnogi misle da je ipak bio posljedica nekog lokalnog fenomena. Taj je događaj imao motivacijsku snagu za SETI-zajednicu i promovirao je njezin program, u što se uključio i Hollywood – zaključio je Janović.

 
izvanzemaljcinlo