Na računima Vatikana pronađene stotine milijuna eura o kojima pojma nisu imali

Australski kardinal George Pell, zadužen za gospodarska pitanja u Vatikanu, otkrio je da su pronađene stotine milijuna eura koje su bile “spremljene” na računima brojnih odjela Svete Stolice, a nisu se vidjele u njezinim financijskim izvješćima.

U članku koji će u petak objaviti britanski časopis Catholic Herald, Pell objašnjava kako to otkriće znači da je financijsko stanje Vatikana bolje nego što se mislilo.

“Zapravo smo ustanovili da je stanje mnogo zdravije nego što se činilo jer je nekoliko stotina milijuna eura bilo pohranjeno na pojedinačnim odjelnim računima i nije se vidjelo u financijskim izvješćima”, napisao je kardinal, kao što se vidi iz dijela članka objavljenog u četvrtak.

Australski kardinal ni na koji način ne spominjemogućnost da je riječ o zloporabi, već tumači da su vatikanski odjeli dugo imali “gotovo potpuno odriješene ruke” glede svojih financija i da su se ponašali po “ustaljenim obrascima” u vođenju poslovnih knjiga.

Pell je autsajder iz anglofonog dijela svijeta, kojega je papa Franjo pozvao iz Sidneyja u Rim kako bi preuzeo nadzor nad vatikanskim financijama, kojima su desetljećima, često krajnje netransparentno, upravljali Talijani.

“Bilo je nemoguće da itko precizno dozna što se zapravo događa”, rekao je Pell, čelnik novouspostavljenog Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice, koje jeneovisno od donedavno vrlo moćnog Državnog tajništva, kojem je papa Franjo oduzeo veliki dio utjecaja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...