Vir bez podjela: “Odlučili smo se za izbjegavanje javne polemike”

Osvrćući se na današnje pisanje kako je Prekršajni sud u Zadru odbio optužbu protiv Općine Vir u postupku koji ju je teretio za nezakonitu izgradnju ceste duljine 300 metara na lokaciji Punta Kozjak, Udruga za promicanje kvalitete življenja i razvoj “Vir bez podjela” uputila nam je demantij, kojeg objavljujemo u cijelosti.

Sukladno statutarnim odredbama Udruge za promicanje kvalitete življenja i razvoj Vir bez podjela, a s obzirom na objavljene dopise načelnika Općine Vir u kojima se neprestano referira na nas prozivajući nas za aktivnosti u cilju, kako on to vidi, «destrukcije Općinske uprave», odlučili smo se za izbjegavanje javne polemike, ali i za, dobrohotnosti radi, pomoć načelniku da unese adekvatnu distinkciju u vlastita promišljanja. Stoga, načelniče Kapoviću, krenimo metodološkim i metodičkim redom.

Kriminalne skupine su nesvodive na razinu civilnog sektora, baš kao niti na razinu oporbenih aktivnosti. Naime, tamo gdje nema novaca, nema niti kriminala u financijskom poslovanju. Udruge civilnog života, a naša Udruga upravo to jest, usmjerene su prema jačanju i razvoju civilnog, a ne političkog života. Ukoliko pri tome dođe, kod obnašatelja nekih od političkih dužnosti, do osjećaja ugroze, pokazatelj je da takvi ne razumijevaju zakonitosti demokratskog procesa i neovisnosti udruga civilnog života. Pretenzija pokoravanja neprijatelja, njihovo vezivanje uz imaginarne kriminalne skupine postaje upravo krimen, najmanje protiv zdravog razuma. Naime, ukoliko su se kriminalne skupine vezale uz civilne udruge koje nisu financirane iz općinskog ili državnog proračuna, nego su u potpunosti ovisne o volonterskim aktivnostima njihovih članova, onda možemo zaključiti da je došlo do pozitivnog pomaka u hrvatskom društvu – ono je počelo ozdravljivati jer, očigledno, kriminalne aktivnosti više nemaju za cilj ostvarivanje materijalne koristi, nego su se, sudeći prema Kapovićevim dopisima, u potpunosti predale kontemplaciji. Kako duboko sumnjamo u navedeno, svakidašnja stvarnost nas opovrgava, i dalje ćemo nastojati u našim aktivnostima podizanja kvalitete življenja na otoku Viru. Stoga možemo i dalje očekivati književne uratke načelnika Kapovića u kojima glavni protagonost zaštite zakonitosti biva on, dok svi ostali sudjeluju u ciklusima vlastitog poraza i njegove pobjede, bivaju «podprti kriminalnim skupinama» itd. Istine radi, valja naglasiti da je resorno Ministarstvo, postupajući po našoj prijavi, dalo mišljenje da se asfalitirana cesta na punti Kozjak, budući se nalazi u naseljenom mjestu u zoni gradnje, može legalizirati, dok se o punti Rastavac radi o devastaciji pomorskog dobra jer je riječ o nenaseljenoj, negrađevinskoj zoni. O ovome je raspravljano i na Županijskoj skupštini te je, na postavljeno vijećničko pitanje, odgovoreno kako je izdano rješenje o uklanjanju i da su podignute prijave protiv investitora – dakle, Općine Vir. Valja nam pričekati ishod ovog procesa (prvo ročište je, prema informacijama koje imamo, zakazano sredinom siječnja 2015. godine na Općinskom sudu u Zadru), a do tada, molimo načelnika Kapovića, da inspiraciju za pisanje književnih uradaka zamjeni inspiracijom za učinkovitim i pravednim obnašanjem dužnosti za koju su ga građani izabrali. To, uostalom, od njega očekuju i članovi naše Udruge.

Vir bez podjela

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...