Vođa Sjeverne Koreje na udaru hakerskog protunapada Amerike?

Članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak su preglasali prigovore Kine i formalno dodali Sjevernu Koreju na dnevni red vijeća među ostalim i optužbe za teška kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Jedanaest glasova je bilo za, dva protiv i dva suzdržana. Kina i Rusija su glasovali protiv uključivanja Sjeverne Koreje u dnevni red vijeća, ali budući da ne postoji veto u proceduralnim glasovanjima vijeća propao je kineski pokušaj da odbaci uključivanje.

Prošlo je skoro deset godina otkako je vijeće imalo slično proceduralno glasovanje. Prethodno se rasprava vijeća o Sjevernoj Koreji ograničila na njezin nuklearni program. S ovim glasovanjem 15-člano vijeće sada može pažljivo razmotriti sve aspekte stanja u toj zemlji.

Prije glasovanja kineski veleposlanik pri UN-u je rekao članicama vijeća kako “Vijeće sigurnosti nije forum koji bi se trebao upletati u pitanja ljudskih prava” te da se “treba suzdržati od svega što može izazvati zaoštravanje”.

Nakon glasovanja započela je službena sjednica o Sjevernoj Koreji kao što je zahtijevao australski veleposlanik Gary Quinlan koji je potez vijeća ocijenio kao “povijesni korak”.

Ova rasprava došla je nakon što je Opća skupština UN-a u petak pozvala vijeće da razmotri upućivanje Sjeverne Koreje na Međunarodni kazneni sud (ICC) zbog zločina protiv čovječnosti kako je navedeno u UN-ovu izvješću nakon istrage objavljenom u veljači.

Izvješće UN-ova povjerenstva govori o masovnim zlostavljanima u Sjevernoj Koreji uključujući logore, sustavno mučenje, izgladnjivanje i ubijanje usporedivo sa strahotama iz doba nacizma.

“Rijetko se ovako opsežan popis optužbi za međunarodne zločine podnosi vijeću”, rekao je pomoćnik glavnoga tajnika za ljudska prava Ivan Šimonović.

“On dokazuje totalitarni sustav kojega karakterizira brutalno nijekanje prava na slobodu mišljenja, savjesti i vjere kao i prava na slobodu uvjerenja, izražavanja, informaciju i udruživanje”, rekao je.

Razmatranje vijeća teško da će voditi nekom postupku pred ICC-em, koji se bavi teškim zločinima poput genocida i drugih zločina protiv čovječnosti, budući da Kina može na takav pokušaj uložiti veto.

Kina je glavni saveznik i zaštitnik Pjongjanga.

U međuvremenu, stigla je vijest da je u Sjevernoj Koreji nestalo interneta. Doduše, građani to ne osjete s obzirom da pristup mreži imaju samo visoki dužnosnici režima, ali sigurnosni eksperti tvrde da je riječ o posljedici mogućeg američkog protunapada na Pjongjang, koji je okrivila za hakerski upad u računalne sustave Sonyja. Nakon što su u javnost procurili interni dokumenti i e-mailovi, Sony je iz kino distribucije povukao film ‘The Interview’, koji tematizira fiktivni atentat na Kim Jong-una.

Barack Obama je obećao odgovor na ‘cybervandalizam’, no potvrde da je vijest o padu mreže uistinu posljedica akcije iz Washingtona zasad nema.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...