Legalni abortus: Rješenje neželjene trudnoće tabletama, “na crno” ili u bolnici za “samo” 2.125 kuna bez ili 2.800 kuna s anestezijom

Spolni odnos bez zaštite, kontracepcija koja nije ispunila očekivanja, neplanirane situacije, itd. Sve se to može dogoditi i događa se. O posljedicama možemo samo nagađati, od spolno prenosivih bolesti do neželjene trudnoće. Hitna kontracepcija koja je neopravdano postala popularna može i ne mora pomoći pri sprječavanju neželjene trudnoće, no ne može nas zaštiti od spolnih bolesti, hepatitisa, infekcije HIV-om i sl.

“Pilula za dan poslije” nije kontracepcija i kao takva ne primjenjuje se i nije dostupna u slobodnoj prodaji, riječ je o agresivnom preparatu koji se primjenjuje kao “hitna mjera” u slučajevima koji su medicinski opravdani. Popije li se u razdoblju od 24 sata, sprječava trudnoću u čak 90 posto slučajeva, odnosno kod 9 od 10 žena.

Djeluje tako da izazove krvarenje, tj. menstruaciju u razdoblju od dva do pet dana nakon uzimanja. Pilula izaziva odbacivanje endometrija i tako onemogućuje implantaciju embrija ako je došlo do oplodnje. Oprez pri uzimanju takvih preparata je nužan jer se takav atak na organizam ne smije ponavljati prečesto, nekoliko puta mjesečno ili čak svaki vikend, što se u praksi zna događati. Štetno je za zdravlje čak i ako se ponovi i nekoliko puta u godini.

U ljekarnama se prodaju dvije vrste hitnih kontraceptiva za koje je za sada potreban liječnički recept (privatni, koji ne pokriva HZZO, nego se plaća), i to “ellaOne” , u kojoj je aktivna tvar ulipristal, po cijeni od 228,48 kuna, i “Escapelle” s aktivnom tvari levonorgestrel koji košta 195 kuna.

Dr. Vlatković: “Na prvom mjestu nam je briga o ženinom zdravlju te poštivanje njezine želje o zaštiti od neželjene trudnoće!”

– Tablete ili popularnije pilule za dan poslije pacijentice mi često traže u strahu nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili u slučaju kada prezervativ pukne te postoji vjerojatnost od neželjene trudnoće. Naravno, kako fizičko tako i psihičko zdravlje mojih pacijentica mi je jako važno te bez ikakvih problema prepišem ili “Escapelle” koja se mora uzeti u roku 48 sati od spolnog odnosa ili “ellaOne” koja se može uzeti gotovo četiri dana poslije i jednako su učinkovite u tom razdoblju, samo je sastav drugačiji.  Naravno, iako ne radim probleme oko ispisivanja recepta za ove tablete ne želim da one postanu pacijenticama zamjena za kontracepciju jer one se koriste samo u hitnoći i svakako mogu djelovati na zdravlje žene. Na prvom mjestu ginekolozima trebala bi biti briga o ženinom zdravlju te poštivanje njezine želje o zaštiti od neželjene trudnoće. Kao privatni liječnik izdajem recept s kojim žena odlazi u ljekarnu i to je cijela procedura. Potražnja za ovim tabletama je već godinama uvijek ista, tek se određeno povećanje potražnje primjećuje u ljetnim mjesecima, ali ništa posebno, istaknuo je dr.  Ivica Vlatković, zadarski specijalist ginekologije i opstetricije.

Pilula za dan poslije “ellaOne”, koja se u Hrvatskoj može dobiti samo uz liječnički recept, mogla bi uskoro ući u slobodnu prodaju u ljekarnama. U Europskoj agenciji za lijekove procijenili su da se ovaj kontraceptiv može koristiti sigurno i učinkovito i bez liječničkog recepta, te da bi se tako ženama ubrzao pristup lijeku i povećala njegova učinkovitost. Ocijenili su i kako su “ellaOne” pilule jednako sigurne kao i hitni kontraceptivi koji sadrže levonorgestrel. Hitni kontraceptivi koji sadrže levonorgestrel, a mogu se uzeti do 72 sata nakon spolnog odnosa, izdaju se bez recepta u 23 europske zemlje.

Rješenje neželjene trudnoće i legalnim abortusom ili onim “na crno”

Iako je legalno dopušten, različitim se metodama i načinima nastoji ograničiti pravo žena na siguran i dostupan abortus.  Cijena pobačaja je neopravdano visoka i razlikuje se od bolnice do bolnice, a doseže i visinu minimalne plaće. Stigma i poniženja koje trpe žene koje odlaze na pobačaj ne mogu se mjeriti novcem te se žene često opredjeljuju za odlazak u drugi grad ili u gorem slučaju obaviti ga “na crno”.

Trudnoća

 

Prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, u Republici Hrvatskoj žena može legalno izvršiti prekid trudnoće bez dozvole komisije, ukoliko se radi o trudnoći koja traje do 10 tjedana. Prema istom Zakonu te na temelju rješenja Ministarstva zdravstva od rujna 1996. godine prekid trudnoće se može obaviti u samo za to ovlaštenim stacionarnim zdravstvenim ustanovama. Svaki prekid trudnoće sukladno zakonskim propisima prijavljuje se na odgovarajućem obrascu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

– Prekid neželjene trudnoće ili pobačaj ne radi su u privatnim ginekološkim ordinacijama, jer nitko od nas ne može predvidjeti moguće komplikacije niti pružiti ženi adekvatnu skrb u tom slučaju. Naime, mi nemamo angažiranog anesteziologa te u slučaju komplikacija, odnosno u hitnom slučaju ne možemo osigurati adekvatnu skrb pacijentice u tom trenutku. Svaki liječnik koji se usudi to odraditi unutar svoje privatne ordinacije i to naplati kazneno je odgovoran za svoje postupke. Po zakonima RH trudnoća na zahtjev žene može se prekinuti do 10. tjedna trudnoće i to na svim bolničkim ginekološkim odjelima ili privatnim ginekološkim poliklinikama, odnosno svim onim zakonskim institucijama koje imaju dozvolu i uvjete za jedan takav zahvat.  On se plaća u bolnici ili poliklinici u kojoj je obavljen i cijena nije tajna, samo ovisi o vrsti anestezije koja se koristi, opća ili lokalna.  Procedura je krajnje pojednostavljena, žena dođe, izrazi svoju želju da prekine trudnoću, a na liječnicima je da ultrazvučnim pregledom utvrde trudnoću te ustanove da žena nije trudna više od 10 tjedana nakon čega slijedi postupak koji se naplati kao privatna usluga koju ne pokriva HZZO i to je sve. Oporavak traje oko 10-ak dana, nakon čega se neko vrijeme treba suzdržavati od spolnih odnosa, a pogotovo od ponovne trudnoće, istaknuo je dr. Vlatković.

Prekid trudnoće najčešći kod 30-godišnjakinja i višerotkinja: Cijena u Zadru već od 2125 kuna

Od žena u kojih je izvršen legalno inducirani prekid trudnoće najviše je onih u dobi od 30 do 39 godine. Među ženama koje traže prekid trudnoće najviše je onih koje već imaju jedno, dvoje ili troje i više djece te se i dalje  potvrđuje činjenica kako se prekid trudnoće još uvijek koristi kao sredstvo kontracepcije.

Ginekologija, rodilište (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Bitno je naglasiti da prekid trudnoće na zahtjev žene  plaćaju same prema cjeniku zdravstvene ustanove, a to je u Općoj bolnici Zadar 2125 kuna bez ili 2800 kuna s anestezijom koja je čini se jedna od skupljih u RH.

Osim neinformiranosti o kontracepcijskim metodama, njihovoj nedostupnosti te velikim cijenama, ono što je najintrigantnije od svega jest što su neke medicinske ustanove odlučile ne vršiti abortuse na zahtjev žene zbog “priziva savjeti”. Ili ih pak vrše, ali ilegalno. Naime, prigovor savjesti na kojeg se pozivaju liječnici koji ne žele raditi pobačaje i stigma koja prati taj čin stvorili su uski krug zaposlenih u medicini koji profitiraju od toga.

Brojni su i liječnici koji se u radno vrijeme pozivaju na prigovor savjesti, a poslije podne ili privatno obavljaju pobačaje i novac zadržavaju za sebe.  U manjim sredinama često svi liječnici ulažu prigovor savjesti, tako da su žene prisiljene doći kod njih privatno. Problem je što ginekolozi ne ispostavljaju račune pacijenticama,  čime su i bolnice materijalno oštećene. Osim toga, u praksi se događa da se prekid trudnoće obavlja u za to neovlaštenim zdravstvenim ustanovama, te se samo u slučaju komplikacija žena javlja u ovlaštene stacionarne zdravstvene ustanove. Međutim, iako brojni ginekolozi i ravnatelji bolnica znaju za nedjela svojih kolega, niti jedna službena prijava nije stigla Hrvatskoj liječničkoj komori.

Pobornici zakona o zabrani pobačaja ističu da je pobačaj ubojstvo nerođenog djeteta te je zbog toga nedopustivo da ga zakon dozvoljava. S druge strane, protivnici zakona o zabrani pobačaja ističu da bi tim zakonom još više procvjetali ilegalno napravljeni pobačaji koji su višestruko opasniji za žene koje se na to odluče.

S druge strane, kada se žena odluči na pobačaj, nitko joj od “ilegalaca” neće reći koje su psihičke posljedice abortusa o kojima suvremena medicina ima previše svjedočanstava, dok s druge strane protivnici pobačaja ne pitaju ženu otkuda želja da pobaci te mogu li joj kako pomoći u slučaju da se ipak predomisli i ne abortira.

Iako se često govori kako su uzroci porasta pobačaja loša materijalna situacija u društvu te slab životni standard, ipak se otkriva da je žena često puta prisiljena pobaciti.

Veliko nerazumijevanje bračnog druga, rodbine, prijatelja ili okoline u kojoj žena živi, ključni su uzroci porasta broja pobačaja počinjenih u demografski negativnoj Hrvatskoj.

Iako smo poslali upit Nadbiskupiji zadarskoj o očitovanju oko ove problematike, do zaključenja ovoga članka ga nismo dobili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...