Američke i europske banke lani ukinule 59.000 radnih mjesta

Vodeće europske i američke banke ukinule su u prošloj godini 59.000 radnih mjesta u sklopu restrukturiranja i smanjenja troškova, a u Europi se očekuje i daljnji pad broja zaposlenih jer banke nastoje poboljšati profitabilnost koja je pod pritiskom strože regulative.

Analitičari ističu da će europske banke, pogotovo one u eurozoni, vjerojatno i dalje smanjivati broj zaposlenih, jer su još uvijek među najmanje profitabilnima u svijetu.

‘Tek je nekolicina banaka u svijetu stvarno provela strukturne promjene i napravila veliki rez u troškovima. Većina je poduzela samo taktično stezanje remena kako bi smanjila troškove, ali bez stvarne temeljne promjene načina poslovanja ili poslovnog modela’, kaže Aymen Saleh, direktor u tvrtki Boston Consulting Group u Londonu.

Osamnaest najvećih europskih banaka ukinulo je u prošloj godini ukupno 21.500 radnih mjesta, nakon što su 2013. godini smanjile broj zaposlenih za 56.100, pokazuju podaci Reutersa.

Šest najvećih američkih banaka ukinulo je u prošloj godini ukupno 37.500 radnih mjesta, nakon 45.700 godinu dana prije.

To znači da je u 24 banke u posljednje dvije godine ukinuto više od 160.000 radnih mjesta. Šest američkih banaka smanjilo je u tom razdoblju broj zaposlenih za 7,3 posto, dok su europske banke srezale 4,1 posto radne snage, pokazuju podaci.

Većina banaka koje nisu restrukturirane možda će morati ukinuti više radnih mjesta, dok bi one koje su rano provele restrukturiranje mogle u određenim područjima početi zapošljavati, kaže Saleh.

Prošlogodišnje istraživanje Međunarodnog monetarnog fonda, provedeno među 300 velikih svjetskih banaka, pokazalo je da samo oko 30 posto banaka eurozone ima strukturu koja tijekom vremena može dovesti do razumne stope povrata, u usporedbi s 80 posto američkih banaka.

Deseci tisuća zaposlenika banaka izgubili su radno mjesto za vrijeme i nakon financijske krize od 2007. do 2009. godine, a novi val rezova zahvatio je bankarski sektor u 2013. godini, nakon što su pali prihod od trgovanja, a gospodarski rast usporio. Najveće rezove su prošle godine napravile banke u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Italiji i Španjolskoj.

Banke također zatvaraju podružnice i otpuštaju osoblje jer sve veći broj klijenata prelazi na mobilno i internet bankarstvo. Očekuje se da će prijelaz na digitalno bankarstvo i učinkovitije poslovanje stvarati u narednim godinama dodatan pritisak na osoblje.

Analitičari Citia procjenjuju da je 54 posto radnih mjesta u financijskim uslugama pod ‘povećanim rizikom’ od utjecaja digitalizacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...