Hrvatski znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković sudjelovali u pronalasku novog materijala

Međunarodni tim znanstvenika u kome sudjeluju i istraživači Instituta Ruđer Bošković otkrili su novi neobični materijal – katsenit o kome su objavili rad u uglednom časopisu Nature Communications.Otkriće je izravan dokaz da mehanokemijska sinteza omogućava dobivanje novih materijala koje je inače teško ili nemoguće dobiti, i koje će značajno doprinijeti razvoju mehanokemije i kemije općenito, priopćeno je s IRB-a.

Materijal se dobiva metodom difrakcije rendgenskog zračenja koja omogućava kemijske reakcije bez upotrebe skupih i opasnih otapala, a znanstveni tim koji predvode Ivan Halasz (IRB) i Tomislav Friščić (Sveučilište McGill) uključuje još kolege s njemačkog Max Planck Instituta te Europskog sinkrotronskog izvora (ESRF) u Grenobleu.

– Važno je istaknuti da je ovaj novi materijal otkriven u sustavu koji se intenzivno istražuje posljednjih desetak godina, a koji ima potencijal za primjenu kod skladištenja i razdvajanje plinova. Usprkos svim dosadašnjim istraživanjima, katsenit do sad nije bio otkriven. Stoga su ovi rezultati važni jer predstavljaju prvi konkretan iskorak u korist onog u što se već odavno sumnja, a to je da postupak mljevenja stvara međufaze sa strukturama koje nisu ostvarive u uobičajenim uvjetima, istaknuo je Halasz.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...