Sigurno kupovanje na internetu: Ovo je kartica budućnosti

Vjerojatno najveći strah koji korisnici imaju prilikom plaćanja na internetu jest da će se hakeri ili online kriminalci dokopati njihovih podataka s kartice i iskoristiti ih za potpuno pražnjenje računa. Zbog toga je potreban veliki oprez prilikom upisivanja svojih osobnih i kartičnih podataka (broj kartice, datum isteka i vrsta kartice te sigurnosni broj od tri ili četiri znamenke koji se nalazi na stražnjem dijelu kartice) na stranice i web trgovine, a treba pripaziti i na različite hakerske prijevare poput phishinga s kojima se hakere žele dokopati takvih informacija.

Iz kompanije Oberthur Technologies tvrde da imaju rješenje koje će uvelike povećati sigurnost internetske kupovine i onemogućiti korištenje ukradenih podataka s bankovnih kartica. Njihova je kartica izgledom i dimenzijama ista kao i ostale bankovne kartice, no od takvih se kartica razlikuje po tome što na stražnjem dijelu, na mjestu gdje se nalazi upisan sigurnosni broj s tri, odnosno četiri znamenke nalazi mali ekran na kojem se te brojke stalno mijenjaju – otprilike svakih 40-60 minuta, a ekran se napaja litij-ionskom baterijom koja bi trebala osigurati rad ekrana čak oko tri godine. S obzirom da se kod konstantno mijenja (takav je kod nazvan ‘dinamični CVV’ – card verification value), ako se netko dokopa podataka vlasnika ove kartice, on ih neće moći iskoristiti, tj. imat će jako malo vremena za njihovo iskorištavanje jer će se taj sigurnosni kod uskoro promijeniti. ‘Nadamo se da će dinamični CVV smanjiti broj prijevara’, komentirao je ovu tehnologiju za CNN Martin Ferenczi iz Oberthur Technologiesa.

Smanjeni broj prijevara uštedio bi veliki novac bankama i njihovim korisnicima, no problem ove kartice jest njena velika početna cijena. Naime, prema podacima CNN-a, cijena klasične kartice iznosi oko 20 centi po komadu, modernije kartice koštaju oko 1,20 dolara, dok će cijena kartica kakve su razvili u Oberthur Technologiesu iznositi između 10 i 20 dolara tako da bi trošak neke banke koja bi htjela zamijeniti npr. 30 milijuna kartica, iznosio između 300 i 600 milijuna dolara. Osim povećane sigurnosti, ova kartica ima i neke dodatne mogućnosti u odnosu na kartice koje danas koristimo – npr. s njom se može potvrditi transakcija jednostavnim prislanjanjem uz terminal za plaćanje (slično kao i Apple pay) te bi ovo zaista mogla biti kartica budućnosti koja bi s vremenom mogla zamijeniti kartice kakve danas koristimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...