Cestitka_Uskrs

Trećina republikanaca misli da je Obama veća prijetnja od Putina i Assada

Trećina republikanaca vjeruje kako je Barack Obama, američki predsjednik iz redova Demokratske stranke, neminovna prijetnja SAD-u. Pokazala je to online anketa Reutersa i Ipsosa u kojoj je sudjelovalo 2809 Amerikanaca, od čega 1083 demokrata i 1059 republikanaca.

Sudionici su upitani da ocijene koliku prijetnju SAD-u na ljestvici od 1 do 5 predstavljaju zemlje, organizacije i pojedinci, s time da 1 znači da prijetnje nema, a 5 predstavlja neminovnu prijetnju. Obamu kao neminovnu prijetnju vidi 34 posto republikanaca, što je više i od ruskog predsjednika Vladimira Putina (25 posto) i sirijskog predsjednika Bashara al-Assada (23 posto).

S obzirom na statističku pogrešku, moguće su varijacije od 2,1 postotnih bodova za sve odrasle osobe, odnosno 3,4 za demokrate i republikance.

Sociolog Barry Glassner, autor knjige “Kultura straha: Zašto se Amerikanci boje pogrešnih stvari”, smatra da rezultati nisu iznenađujući uzme li se u obzir razina polarizacije u američkoj politici.

– Postoji tendencija demoniziranja osobe koja se nalazi na mjestu predsjednika – rekao je Glassner, dodajući da će se obje stranke koristiti strah u kampanji za predsjedničke izbore 2016.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...