WHO pozvao Europu na suradnju u borbi protiv preskupih lijekova

Vlade europskih država moraju međusobno bolje razmjenjivati stručne podatke o odnosu uloženog i dobivenog kad su novi lijekovi u pitanju kako bi se nosile s financijskim ograničenjima koje pred njih postavlja val novih skupih lijekova, poručila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Tek nekolicina država u Europi ima pouzdane sustave koji mogu procijeniti jesu li lijekovi doista vrijedni cijene koju za njih traže proizvođači, napominje WHO.

Tim više što su doprema i određivanje cijene lijekova često vezani za dogovore između vlada i farmaceuta koji su “načelno vrlo mutni”, zbog čega je teško utvrditi transparentnost, nužnu za smanjenje cijene lijekova. Očitovanje Agencije za zdravlje Ujedinjenih naroda pojavilo se u tijeku rasprave o stvarnoj vrijednosti novih lijekova.

“Krajnji cilj je zaštita interesa pacijenata i omogućavanje da se pacijentima jamči da im se ne nameću skupi novi lijekovi koji im ne nude nikakvo, ili gotovo nikakvo zdravstveno poboljšanje”, rekla je ravnateljica odjela WHO za Europu Zsuzsanna Jakab.

Cijene nekih lijekova rastu do “neodrživih” razina – cijene lijekova za liječenje raka u protekom desetljeću su se udvostručile pa se danas kreću u rasponu od 6 – 10 tisuća dolara (42 – 70 tisuća kuna) na mjesec, “često s malom ili nikakvom povezanošću cijene sa stvarnim poboljšanjem zdravstvenog stanja”, naveo je WHO.

WHO – koji je u izvješću na 180 stranica u četvrtak iznio izazove s kojima se suočava Europa – ustvrdio je da je taj problem najizraženiji u državama s malim ili srednje velikim prihodima, u kojima su zdravstveni sustavi slabije razvijeni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...