EU: Neprihvatljive provokacije premijera Albanije

Europska unija je reagirala na izjave albanskog premijera Edija Rame, stavivši do znanja da su to “neprihvatljive provokacije”, jer zemlje zapadnog Balkana “napreduju svaka svojim tempom” u europskoj integraciji, što “uključuje regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusjedske odnose”.

To je agenciji Beta prenijela Maja Kocijančič, glasnogovornica visokih dužnosnika Europske komisije, Federice Mogherini i Johannesa Hahna, i time dala službenu ocjenu EU “upozorenja Europskoj uniji” albanskog premijera Edija Rame da će Albanija i Kosovo “biti prinuđeni ujediniti se”, ako EU ne bude otvorila puteve za europsku integraciju i ukidanje viza Prištini.

“Nakon što smo provjerili što je premijer Rama rekao u intervjuu, podvlačimo da zapadni Balkan ima jasnu europsku perspektivu, utvrđenu od EU na najvišoj ravni”, piše u priopćenju Maje Kocijančič.

“Svi partneri u regiji su sami potvrdili opredjeljenje za taj cilj i riješenost da ispune nužna mjerila, uz puno poštovanje načela i standarda EU”, predočila je glasnogovornica u EK.

EU je u osvrtu na izjavu albanskog premijera, kako je prenijela Maja Kocijančič, “ukazala na to da oni (partneri u regiji) napreduju, svatko svojim tempom, na tom putu i mi od njih očekujemo nužne napore za dalji napredak”.

“Spomenuta opredjeljenja također uključuju regionalnu suradnju, pomirenje i dobre susjedske odnose; sve provokativne izjave su u tom okviru neprihvatljive”, predočeno je u reagiranju EU na izjavu Rame.
Rama je u izjavi sa šefom diplomacije Kosova Hašimom Tačijem prištinskoj televiziji Klan Kosova, također rekao da se “dvije zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Europskoj uniji”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...