Finska mornarica “bombicama” upozorava ruske podmornice

Finska mornarica je u utorak bacila upozoravajuće dubinske bombe u more nedaleko od Helsinkija nakon što je otkrila podvodnu metu.

Mornarica je priopćila da je primijetila podvodnu metu u ponedjeljak i ponovno u utorak ujutro te da je ispustila upozoravajuće bombe veličine ručnih granata. ‘Svrha tih bombi nije oštetiti metu nego joj dati do znanja da je primijećena’, izjavio je mornarički komodor Olavi Jantunen za list Helsingin Sanomat.

Ministar obrane Carl Haglund nije kazao je li Rusija umiješana u taj incident. On je rekao finskim medijima da se moglo raditi o podmornici i da je najvjerojatnije napustila to područje. Također je dodao da Finska rijetko koristi upozoravajuće bombe.

‘Vjerujemo da je bilo podvodne aktivnosti kojoj ovdje nije mjesto. Naravno da se uvijek radi o ozbiljnoj stvari ako su povrijeđene naše teritorijalne vode’, rekao je Haglund za finsku novinsku agenciju STT.

Finska, koja dijeli 1.340 kilometara dugu granicu s Rusijom, sve je više zabrinuta zbog svog moćnog susjeda nakon što je prošle godine znatno povećan broj letova ruskih zračnih snaga i vojnih vježbi u blizini granice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...