Malezija postrožila antiteroristički zakon, vratila pritvor bez suđenja!

Malezijski zastupnici u utorak su izglasali novi antiteroristički zakon koji vraća na snagu pritvor do dvije godine, s pravom na dva produljenja, što su borci za ljudska prava nazvali velikim korakom unatrag.

Nakon desetsatne rasprave zakon je usvojen bez prihvaćanja oporbenih amandmana čime je vraćen na snagu Zakon o unutarnjoj sigurnosti koji je bio povučen 2012.

Phil Robertson iz organizacije Human Rights Watch odluku je nazvao “divovskim korakom natrag za ljudska prava u Maleziji”.

“Vraćanjem beskonačnog pritvora bez suđenja, Malezija je ponovno otvorila Pandorinu kutiju za politički motivirane akcije i zloporabe za koje su se mnogi nadali da su postale prošlost kada je 2012. bio ukinut Unutarnji zakon o sigurnosti”, rekao je.

Prema novome zakonu policija može uhititi i privoditi pojedince osumnjičene za terorističke aktivnosti, a pritvor može produljivati Odbor za sprječavanje terorizam.

Zakon tako zaobilazi pravosuđe onemogućujući sudove da sruše odluke koje je donio Odbor.

U nedjelju je policija nastavila kampanju uhićenja osumnjičenih, među kojima su dvije osobe koje su se vratile iz Sirije.

U Maleziji, državi jugoistočne Azije policija je uhitila više od 60 osoba osumnjičenih za veze s terorističkom organizacijom Islamska država te identificirala 39 Malezijaca u Siriji i Iraku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...