Ne pretjerute s lijekom Ibuprofen, jake doze mogu biti kobne

Ibuprofen, jedan od lijekova koji se najviše koristi za ublažavanje bolova i upala blago povećava opasnost od srčanog i moždanog udara, ali samo ako se uzima u vrlo jakim dozama, objavila je Europska agencija za lijekova (EMA).

U novoj procjeni objavljenoj u ponedjeljak, EMA ističe da se kardiovaskularni rizici povećavaju samo u pacijenata koji uzimaju doze ibuprofena veće od 2400 mg na dan. Nikakve povećane opasnosti nisu uočene u osoba koje uzimaju manje od 1200 mg na dan, a takva je velika većina pacijenata. Odrasle osobe uobičajeno uzimaju od 200 do 400 mg ibuprofena na dan.

Poziv liječnicima da procijene rizik

Ibuprofen je lijek koji se prodaje od 60-ih godina pod različitim komercijalnim nazivima, a u Hrvatskoj je osim lijeka pod nazivom Ibuprofena dostupan i Neofen koji se može kupiti bez recepta.

EMA ocjenjuje da je opasnost od kardiovaskularnih akcidenata za ibuprofen u jakim dozama slična riziku kakav se pojavljuje pri uzimanju drugog analgetika, diklofenaka (Voltaren i slični) kojih je uporaba već ograničena od 2013. godine za pacijente koji boluju od određenih kardiovaskularnih bolesti.

Agencija stoga poziva liječnike da pomno procijene kardiovaskularni rizik svakog pacijenta prije propisivanja dugotrajnog uzimanja velikih količina ibuprofena.

 

Mišljenje se odnosi samo na lijek koji se uzima oralno, ali ne na kreme i gelove na bazi ibuprofena.

 
ibuprofenlijekovirizik