Panika u Tokiju: na dječjem igralištu zabilježena iznimno visoka razina zračenja

Radijacija izmjerena ispod jednog tobogana iznosi 480 mikrosiverta na sat, što je doza zračenja kolika se dopušta u cijeloj godini.

Gradske vlasti Tokija, koje je uzbunio jedan stanovnik, zabilježile su ovog tjedna nenormalno visoku razinu radioaktivnosti na jednom dječjem igralištu, ali u petak još nisu bile kadre objasniti taj fenomen koji brine građane.

Radijacija izmjerena na ograničenom i točno određenom mjestu na tlu, ispod jednog tobogana, iznosi 480 mikrosiverta na sat, dok općeprihvaćena srednja razina na nekoliko desetaka centimetara visine iznosi 0,23 mikrosiverta na sat.

Doza od 480 mikrosiverta na sat u teoriji znači da se samo dvosatnim izlaganjem upija toliko zračenja koliko se dopušta u cijeloj godini.

“Mjesto na kojem je ustanovljena ta razina iznimno je ograničeno i u okolici vrijednosti nisu nenormalne”, istaknuo je u priopćenju Yukio Takano, načelnik četvrti Toshima, u sjevernom dijelu Tokija.

“Pretpostavljamo da je ondje zakopano nešto radioaktivno. Opasnost po zdravlje stanovnika minimalna je, ali ćemo očistiti zonu kako bi smirili građane”, obećao je Takano, koji je zatražio od stanovništva četvrti da “sačuva mirnoću”.

Taj mali rekreativni park, izgrađen prije dvije godine na terenu koji je prije zauzimao parking za vozila čistoće, sad je zatvoren za javnost i čuva ga gradski policajac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...