“Prošli smo kroz rat, nemamo kapaciteta za imigrante”

migrantska kriza na granicama Europske unije trajat će sve dok u Africi iz koje polazi većina bude vladao kaos, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Zoran Milanović nakon izvanrednog summita EU-a o ilegalnoj imigraciji koji je utrostručio proračun za spašavanje migranata.

Milanović je rekao da nema iluzija da će se ova kriza riješiti “za mjesec ili pola godine” i da će problema biti “sve dok u Africi kaos i bezdržavlje”.

Čelnici zemalja članica EU-a odlučili su u četvrtak na izvanrednom summitu u Bruxellesu utrostručiti proračun za svoju operaciju nadzora i spašavanja na moru Triton nakon što se rekordan boj možda čak 900 utopio samo s jednog broda u nedjelju blizu obale Libije u pokušaju da dospije do Italije.

Dosadašnji proračun te operacije bio je tri milijuna eura, a sada će s devet milijuna imati isti proračun koji je imala slična talijanska operacija Mare Nostrum ugašena prošle godine.

“Europska unija će mobilizirati sve napore koji su joj na raspolaganju kako bi spriječila daljnje gubitke života na moru i posvetiti se korijenima situacije s kojom smo sučeni u suradnju sa zemljama podrijetla (migranata) i tranzitnim zemljama”, kaže se u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj na summitu.

Milanović je rekao da je summit trajao dulje od predviđenog jer se dosta vremena izgubilo u usklađivanju završne deklaracije.

“Po mome mišljenju bilo je jako puno pregovaranja i blokiranja oko izjave, što je nepotrebno, jer mislim da je prava verzija bila sasvim korektno napisana, obuhvaćala je sve, ali očito je nekim državama bitna svaka riječ, svaki zarez, tako da je to trajalo možda malo i previše”, rekao je Milanović.

Milanović je istaknuo da je problem u tome što nisu sve države jednako izložene imigrantskom pritisku.

“Na najvećem su udaru južne države, nisu svi pod istim pritiskom, koji nije ni blizu ravnomjerno raspoređen. Kada govorimo općenito o politici azila, neke sjeverne države opet imaju jako puno imigranata. Hrvatska je tu u jednoj situaciji da je prošla kroz rat, da je sama bila dosta ranjena i da je osjetila kako to izgleda. U ovom trenutku ne vidimo da imamo nekog kapaciteta da se u to uključimo, kao što sam rekao, vlada će donijeti odluku o slanju broda i ako spasi jedan život, puno je napravila”, rekao je Milanović.

Čelnici su se u zajedničkoj izjavi obvezali da će poduzeti “sustavne napore na identificiranju, zapljeni i uništavanju brodova prije nego što ih koriste krijumčari.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...