Rusija za Dan pobjede predstavlja novo ubojito oružje

Rusija će na vojnoj paradi kojom će se obilježiti 70 godina pobjede nad fašizmom i nacizmom 9. svibnja pokazati tenk nove generacije T-14 Armatu, javlja u utorak BBC.

Rusko ministarstvo obrane na svojoj je internetskoj stranici postavilo fotografije ovog tenka snimljene tijekom uvježbavanja mimohoda koji će se održati na Crvenom trgu u Moskvi. T-14 je jedan od nekoliko oružanih sustava koji će tom prilikom biti po prvi put pokazani u javnosti. Vojni stručnjaci govore da je u stvari riječ o “višenamjenskoj borbenoj platformi” jer se na trup mogu montirati razni oružani sustavi.

Novost kod Armate (ruska oznaka je objekt 148) je to što u kupoli tenka više nema nikoga, već se dva člana posade nalaze u posebno ojačanom i oklopljenom odjeljku trupa.

Glavno naoružanje tenka je top kalibra 125 milimetara iz čije se glatke cijevi mogu ispaljivati i vođene protuoklopne rakete. TV Zvezda, televizijski kanal ruskog ministarstva obrane, tvrdi da bi se ovaj borbeni tenk mogao razviti u “potpuno robotizirano borbeno vozilo” te da su su elektronika, brzina i manevarske sposobnosti Armate daleko bolje od onih T-90, glavnog borbenog tenka trenutno u sastavu ruskih kopnenih snaga.

Prototip Armate prikazan je ranije na izložbi vojne opreme 2013. ali na paradi se očekuju 24 primjerka ovog oklopnjaka sa različitim borbenim sustavima.

Rusija namjerava proizvesti 2300 novih tenkova T-14 koji bi trebali zamijeniti one koji su sada u aktivnom sastavu, prenosi BBC.

Većina zapadnih čelnika neće doći u Moskvu na proslavu Dana pobjede u znak prosvjeda zbog ruske okupacije Krima i uključenosti u sukob u Ukrajini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...