Dombrovskis o porezu na nekretnine: “Dobro je rasteretiti rad”

Europska komisija, koja je Hrvatskoj između ostaloga preporučila uvođenja poreza na nekretnine, smatra da je dobro preusmjeriti porezno opterećenje s rada jer je to manje štetno po gospodarski rast, izjavio je u srijedu potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

“Što se tiče poreza na nekretnine to je na tragu općenitog razmišljanja u Europskoj komisiji i mi smatramo da je dobro preusmjeriti porezno opterećenje s rada na nekretnine, potrošnju, na ekološke poreze jer su manje štetni za rast”, rekao je Dombrovskis, potredsjednik Komisije zadužen za euro i socijalni dijalog, odgovarajući na upit novinara da objasni tu preporuku.

Dombrovskis je najavio da će 29. svibnja posjetiti Zagreb.

Komisija je u srijedu ocijenila da nema potreba za pokretanjem korektivnog postupka ni protiv jedne zemlje članice EU-a, pa tako ni protiv Hrvatske, u sklopu postupka za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža.

“U slučaju Francuske i Hrvatske analizirali smo njihove planove strukturnih reformi i nakon procjene odlučili ne otvarati korektivni postupak za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža. Međutim, u slučaju Hrvatske ima još stvari koje treba napraviti. Hrvatska je također u Postupku prekomjernog deficita i ima prekomjerne ekonomske neravnoteže, što znači da ima ozbiljne ekonomske izazove s kojima se treba pozabaviti”, rekao je Dombrovskih, dodajući da će o svemu tome razgovarati krajem svibnja s hrvatskom vladom, parlamentom i socijalnim partnerima.

Komisija u svojoj ocjeni hrvatskog nacionalnog reformskog programa navodi da je s hrvatskim vlastima pokrenula dijalog nakon što je u ožujku ove godine objavila analizu ekonomske situacije u zemlji. “Vlasti su pristupile dijalogu konstruktivno i najavili niz relevantnih mjera, uključujući smanjenje parafisklanih nameta u 2016. i 2017., racionalizaciju sustava državnih agencija i regionalnih jedinica središnje državne uprave, poticanje dobrovoljnog udruživanja jedinica lokalne samouprave, smanjenja zakonske nesigurnosti te jačanje državnog ureda za reviziju.

Iz razgovora sa stručnjacima Europske komisije koji su radili na dokumentu, doznaje se da su oni zadovoljni najavljenim mjerama, ali da ih sada treba provesti.

Najavili su da će u rujnu ili listopadu sastaviti novo izvješće o tome kako se provode danas upućene preporuke.

Što se tiče Postupka prekomjernog deficita, Komisija nije najavila nove mjere budući da Hrvatska neće ostvariti brojčane ciljeve koje je Komisija preporučila.

Na upit može li se to protumačiti kao određena fleksibilnost Komisije prema Hrvatskoj, stručnjaci odgovaraju da se pridržavaju kriterija, ali da u ocjeni ne treba samo gledati brojčane ciljeve, nego i ukupno sliku, odnosno trendove koji nisu loši.

Jedan je stručnjak iznio zanimljivu usporedbu kroz primjer osobe koja je na dijeti i koja je zacrtala da će do nekog roka izgubiti određeni broj kilograma. “Iako ta osoba do toga roka nije ispunila zacrtani cilj, ipak je uspjela smanjiti udio masnih tvari u organizmu, što znači da je napravila pozitivan iskorak i približala se cilju”, kaže jedan izvor iz Komisije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...